Landmand: Udbytte af vinterbyg er ikke optimalt i år

Årets udbytte af vinterbyg på gården Bøgholt på Fyn er ikke blevet optimalt for Lasse Buhl. Til gengæld har mængden af halm givet godt.

Vinterbyggen er både blevet høstet, presset og kørt hjem. Når Lasse Buhl på 24 år skal beskrive årets høst af i alt 103 hektar vinterbyg på gården Bøgholt på Fyn, har udbyttet været nogenlunde optimalt.

"Vi har fået det hjem, vi skulle, og vinterbyggen har givet fint. I snit har vi fået mellem 6,5 og 7 ton råvare pr. hektar. Det er for lidt i forhold til, hvad vi gerne ville have, hvilket var otte eller ni ton. Vi har haft specielt vejr i foråret med masser af regn og tørke", siger Lasse Buhl.

Vinterbyggen vokser på sandjorden af jordtype JB 5-6 og har en vandprocent på 15 ved høst. Sandjord kan godt være våd i flere dage, efter det har regnet, hvorfor Lasse Buhl skal være sikker på at køre på det rigtige tidspunkt.

Nok af halm

De sidste fire-fem år har han arbejdet som markmand på gården, der er ejet af Peder Jonasson. De 800 hektar planteavl dækker over vinterbyg, frøgræs, hvede og brødrug. De seneste dage har de fået presset tre halmballer, hvor græsset har givet mere, end hvad Lasse Buhl havde regnet med.

"Sidste år fik vi kun det halve, men i år får vi alt græsset i hus. Da vi skulle presse baller, var vinterbyggen lige våd nok, så var vi væk i tre timer, og så var det tørt nok. Så kørte vi på. Der har været nok med halm i år, der sidste år var alt for tørt", siger han.

Hellere landbrug end strand

På billedet er det den tre år gamle Fendt 936, der har hjulpet til. Derudover har gården også 850 søer med 30 kilos grise. De bliver sendt sydpå, fordi prisen ifølge Lasse Buhl er bedre.

Selvom hans venner måske ligger på en strand eller nyder ferien, så vil Lasse Buhl ikke undvære landbruget.

"Det er hyggeligt, når vi går i gang. Det her er, hvad vi har arbejdet for det sidste halve år, og nu kan vi endelig se, at det giver pote. Jeg vil hellere ud og hjælpe til end at ligge på stranden", siger han.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Lasse Buhl deltager med det indsendte billede i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede og hvidkløver.

Mangler høst: Vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind. 

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr. 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.