Landmand: Vårafgrøderne er hårdest ramt af tørken

Tørken præger alt på Bornholm. Der er stort set ikke kommet regn siden marts, og kornet begynder nu at brænde væk på let jord og hvor muldlaget er tyndt, fortæller Simon Elleby.

- Tørken har allerede kostet udbytte. Især der hvor klipperne ligger øverligt, så muldlaget er tyndt - og så selvfølgelig på lettere jord. Her begynder kornet nu at brænde væk.

- Især vårafgrøderne er ramt. De blev sået sent og har stort set ikke fået vand fra oven - kun den fugt, der var i jorden, da de blev sået. Hvis afgrøderne tvangsmodner, kan det blive tidlig høst, siger Simon Elleby fra Bornholm.

- Vi har stort set ikke fået regn siden marts. Der kom lige tre millimeter for 2-3 uger siden, det er alt. Alligevel står hveden stadig godt, siger han.

Purløg er vandet

Purløg står i fuld blomst nu. De er lige blevet vandet med 20 millimeter vand som eneste afgrøde indtil nu.

- Vi blev færdige i går aftes og håber, vi har vand nok til også at vande en del af spinaten. Vi har nemlig haft udfordringer med lækager i vores vandingsanlæg.

- Så vi er ved at løbe tør for vand i vores reservoir, som er inddæmmet fra drænvand. Det er næsten tømt, fortæller Simon Elleby.

Der er mange lus i år

De har konstateret lus i stort set alle afgrøder, selv i vinterhveden.

- Vi har forholdsvis mange lus i alle afgrøder - undtagen purløg. Det er et rigtigt luseår - tilmed så tidligt på sæsonen. Men med det tørre, varme vejr, har de jo gode betingelser, siger han.

De kører med Lamdex i kornet og Mavrik i de blomstrende afgrøder, så de ikke behøver sprøjte om natten.

Svampesprøjtet hveden

Hveden er svampesprøjtet første gang i stadie 29 med Balaya. Senere følger den afsluttende aksbeskyttelse.

- Vi sprøjter aldrig mere end to gange, da afgrøderne er senere på den på Bornholm end i resten af landet. I år har vi kun haft lidt septoria på de nedre blade. Og med det tørre vejr, har den ikke haft ret gode betingelser for at sprede sig, siger Simon Elleby.

I vårsæden har han ikke set svampe.

Udfordring Her & Nu

Rust: - Vi har fundet rust i purløg, som skal svampesprøjtes med Folicur. Vi tager dog ikke noget med mod lus, da purløg er eneste afgrøde, vi ikke har fundet lus i. Og vi vil ikke sprøjte mod noget, vi ikke kan se, siger han.

Flyvehavre: - Vi sprøjter nu mod flyvehavre, hvor vi ved, det er et problem.

Skimmel: - Hybrid-bladbede er blevet sprøjtet mod bedeskimmel med 0,6 Revus Top, siger han.

 

Faktaboks

  • Simon Elleby driver Frennegård Agro på 189 hektar ved Svaneke på Bornholm.
  • Dyrker spinatfrø, bladbedehybrid, purløgfrø, lupinfrø, persillefrø, rajgræsfrø, ært, ølandshvede+durumhvede til mel, vårbyg og vinterhvede.
  • Maskin- og arbejdsfællesskab med tre andre, bl.a. en økolog. I alt 800 hektar.

Emneord PLUS, Tørke

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.