Landmand: Vårbyg har stået dårligt - men retter sig nu

Hos Morten Skjødt Mikkelsen har de store mængder regn i maj været hård ved vårbyggen i år. Især på de stiveste jorde - og hvor byggen har fået gylle.

"Der bliver ikke nogen kongehøst af vårbyg i år«, konstaterer Morten Skjødt Mikkelsen fra Vejle-kanten.

Vårbyggen har bestemt ikke brudt sig om det meget våde vejr i maj. Især ikke på det stiveste lerjord, hvor større områder har været vandlidende.

»Byggen har set forfærdelig ud på den stive jord efter al den regn, men nu er den heldigvis begyndt at rette sig. Overraskende meget faktisk. Der er dog ingen tvivl om, at jo mildere jorden er, jo bedre står den«, siger han.

Det er også tydeligt, at jo mindre der er kørt på marken, jo bedre står byggen lige nu.

»Der hvor byggen har fået gylle, står den mindre godt, end hvor den er fuldgødet med handelsgødning«, konstaterer han.

Om det er kvælstofmangel, kompakt jord eller noget helt tredje kan han kun gisne om. Han har ikke givet byggen mere N, da det giver grønskud.

»Havren står til gengæld rigtig godt. Den er i modsætning til byg fuldkommen ligeglad med al regnen i maj. Jeg har ukrudtssprøjtet den, og derefter plejer jeg ikke at gøre mere i havren før høst«, siger Morten S. Mikkelsen.

Også de øvrige afgrøder står rigtigt godt. Det er kun vårbyggen, der halter.

Radrenset spinat

»Jeg har netop radrenset spinat efter kun to ukrudtssprøjtninger. Det er meget sjældent, spinat ikke skal ukrudtssprøjtes tre gange, men jordmidlerne har virket godt i år«, siger han.

Spinat blev tidligt angrebet af stankelbenslarver, men efter en sprøjtning med Avaunt kom der hold i angrebet. Der mangler planter nogle steder, men spinaten ser ud til at kompensere.

Så Morten tror ikke, det vil påvirke udbyttet ret meget. Til gengæld har stankelbenslarverne ædt store områder af vårbyggen, så han har isået med byg.

»Stankelben er en risiko efter rajgræs. Jeg plejer at så hestebønner, for det kan larverne ikke overskue, men det turde jeg ikke i år, da jeg havde haft hestebønner før rajgræs. Så jeg såede vårbyg, men det var ikke en god ide i år«, siger han.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  1. Frøgræs: »Jeg har lige svampesprøjtet frøgræs med 0,5 Bell pr. hektar«.
  2. Hvede: »Jeg skal snart ud med den afsluttende akssprøjtning: 0,3 Proline + 0,25 Viverda + 0,15 Orius. Sidste gang gav jeg 0,4 Balaya + 0,4 Viverda. Det meste hvede er kun sprøjtet to gange i år, kun en lille del har fået tre gange«.
  3. Vårbyg: »Byggen skal kun svampesprøjtes én gang (0,15 Proline + 0,2 Comet Pro), da sorten Irina er både sund og stråstiv. Jeg vækstregulerer heller ikke«.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.