Landmand: Vandmangel ses i hestebønner og hvede

Kun 13 mm nedbør på tre uger kan nu ses i markerne. Vinterbyg er snart høstklar, og forventningen er et middeludbytte hos Morten Skjødt Mikkelsen

"Vi har kun fået 13 mm nedbør over de seneste tre uger, og vi begynder at kunne se vandmangel i afgrøderne. Hestebønnerne smider de nederste blade, og der er også tørkepletter i hveden.

Men det er også et udtryk for, at vi har fået masser af sol og varme, og så plejer vi at høste bedst. Hvis alt skulle spille maks., ville jeg dog gerne have en skylle på 30 mm«, fortæller Morten Skjødt Mikkelsen.

I de første tre dage i ugen (sidste uge, red.) har tre mand samlet flyvehavre.

»Vi har kun gået om formiddagen, fordi det har været for varmt om eftermiddagen, og nu er vi tæt på at være færdige«.

Selvsået hvidkløver i bønner

For den østjyske planteavler er der blevet tid til ferie først i juli, men nu står høsten for døren.

Først for står 15 hektar vinterbyg af den seksradede sort KWS Cosmos. Manglende buskning i foråret trækker lidt ned, og forventningen er et normaludbytte på 70-80 hkg pr. hektar.

I denne uge er 40 hektar 1. års rajgræs af sorten Turfsun fra DSV Frø høstklar, og afgrøden står rigtig godt. Rajgræsset bliver tærsket på roden, primært fordi det sparer 500 kr. pr. hektar til skårlægning.

I hestebønnerne står et tæppe af selvsået hvidkløver i bunden. Kløverafgrøden blev dyrket på marken for to sæsoner siden og efterfulgt af hvede, og det er egentlig ikke meningen, at hvidkløvertæppet skal være der. På den anden siden passer bunddækket fint med principperne for Conservation Agriculture, så planen er nu at så vinterhvede direkte i kløveren efter høst af hestebønner.

»Hvidkløveren står lige nu og nyder varmen og solen«, siger Morten Skjødt Mikkelsen.

Modsat ser det ud for vårbyg. Afgrøden er faktisk pæn, men markerne er for tynde, efter at store mængder regn i maj var hård ved plantebestanden.

Udfordring her & Nu

  • Flyvehavre: Tre mand har brugt tre formiddage på at samle flyvehavre. Antallet af flyvehavreplanter er på et normalt niveau i år.
  • Vandmangel: De første tegn på vandmangel kan nu ses. Det kommer til at koste udbytte i hestebønnerne.

Faktaboks

Morten Skjødt Mikkelsen

  • Sindballegaard ved Vejle.
  • 338 ha med vårbyg m. udlæg, hvede, havre, hestebønner, spinat, hvidkløver og rajgræs til frø. JB 6-7.
  • Pløjefri dyrkning fra 2011, Conservation Agriculture fra 2016. Harver dog før vårbyg, og pløjer før spinat.
  • 280.000 slagtekyllinger. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.