Landmand: Vi kører hårdt på og skal nok få kartoflerne op
De våde forhold er den største udfordring i kartoffelmarkerne i år. Til næste år venter en anden stor udfordring: Nedvisning af kartofler uden Reglone.

»Vi mangler at tage 86 ud af 208 hektar med kartofler op. Det er vådt, men vi kører, når chancen byder sig«, siger Henning Thybo.

Han har besluttet, at han ikke vil brokke sig ikke over de våde forhold, men at han hellere vil bruge energien på at få de sidste kartofler taget op inden der kommer frost.

De våde forhold gør, at det i værste fald kan ende med, at nogle få hektar kartofler bliver efterladt i marken.

Så galt håber han dog ikke, at det går.

Højt indhold af stivelse

»Udbyttet tegner til at ligge lidt over middel. Indholdet af stivelse ligger på 19,1 pct. Det er højere end de ca. 18,5 pct., vi plejer at ligge på«, siger Henning Thybo.

Han kan se tilbage på en vækstsæson, hvor smittetrykket af kartoffelskimmel har været usædvanligt højt, ligesom han kan se frem til en vækstsæson til næste år, hvor han skal klare sig uden Reglone til nedvisning af kartoflerne. Det er en kæmpe udfordring for kartoffelavlere over hele landet.

»Vi nedvisner alle de kartofler, som skal på lager eller i kule, med Reglone. Det vil sige alle læggekartoflerne og pulverkartoflerne samt en del af de kartofler, som vi leverer til stivelse. I år er det kartofler fra ca. 110 hektar«, siger Henning Thybo.

Kartoffel-branchen er udfordret af våde marker: "Vi skal snart have tørvejr" Mandag 14. oktober 2019 · 14:37

Han tilføjer, at kartoffelavlerne er afhængige af at have kemi eller teknik, som effektivt kan stoppe kartoflens vækst.

Alvorlig situation

Henning Thybo har gennem en årrække lagt jord til forsøg med kartofler. I år er der afprøvet adskillige alternativer til nedvisning med Reglone.

»Der er eksperimenteret med højspænding, afrivning af toppene, knusning af vækstpunktet samt gasafbrænding. Men der er ingen af løsningerne, der løser opgaven helt tilfredsstillende endnu«, siger Henning Thybo.

Han tilføjer, at der også er eksperimenteret med kombinationer af mekanisk aftopning og syrer. Heller ikke det har løst opgaven tilfredsstillende.

Til den kommende sæson har han investeret i en Opti Weeder, som knuser kartoflernes vækstpunkter.

»Der skal stadig laves tilpasninger på maskinen, Men jeg mener, at den har potentiale til at kunne nedvisne kartoflerne«, siger Henning Thybo.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.