Landmand: Vi skulle have sået dobbelt så mange sukkerroer i år

Det er frøgræs, der styrer sædskiftet hos Anders Frandsen. Sukkerroer har i høj grad fået plads i sædskiftet, fordi roerne muliggør en effektiv bekæmpelse af græsukrudt.

"Vi prioriterer græsfrø og spinat rigtig højt i sædskiftet. Derfor er det en stor fordel, hvis vi får en afgrøde ind, hvor vi får mulighed for en effektiv bekæmpelse af græsukrudt. Det har vi fået med sukkerroerne«. siger Anders Frandsen.

Sammen med sine to sønner, Simon og Jacob, driver han 1.450 hektar og producerer 8.000 slagtesvin.

I denne sæson har de dyrket 100 hektar med sukkerroer. Til den kommende sæson udvides arealet til 130 hektar sukkerroer.

Gode udbytter

"I år har vi ikke dyrket så mange hektar spinat som tidligere. Det gav en oplagt mulighed for at tage roer med i sædskiftet. Roerne har givet godt. Derfor kunne vi godt have haft dobbelt så mange hektar med roer", siger Anders Frandsen.

Roerne er blevet taget op ad to gange. De første blev taget op midt i oktober og gav 13,9 ton polsukker pr. hektar. De resterende blev taget op og lagt i kule i sidste weekend. Udbyttet kan derfor ikke gøres endeligt op.

Men Anders Frandsen regner med et gennemsnitligt udbytte på de 100 hektar på ca. 14,5 ton polsukker pr. hektar. Det er mere end ét ton polsukker mere, end han havde kalkuleret med inden sæsonen, og det giver et dækningsbidrag på den rigtige side af 10.000 kr. pr, hektar i roerne.

Rene marker

"Med både engrapgræs, strandsvingel, rajgræs og hvidkløver i sædskiftet har det stor værdi for os, at vi kan levere frø af høj kvalitet, og frø som er fri for problematisk græsukrudt", siger Anders Frandsen.

Han tilføjer, at det derfor er en stor fordel at få afgrøder som raps og sukkerroer med i sædskiftet. Det gør det muligt at bekæmpe græsukrudt med andre midler end dem, der bruges i kornafgrøderne.

Dermed kan der opnås en effektiv bekæmpelse af græsukrudtet, samtidig med at der bliver brugt midler med en anden virkemekanisme end de midler, der bliver brugt i kornafgrøderne. Det minimerer risikoen for, at græsukrudtet udvikler resistens over for ukrudtsmidlerne.

"Græsukrudt er et stigende problem mange steder. Vi får færre effektive ukrudtsmidler til rådighed i fremtiden. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan for at minimere risikoen for resistens. Det kan vi bl.a. gøre ved at bekæmpe græsukrudt effektivt i sukkerroerne", siger Anders Frandsen.

Faktaboks

  • Anders Frandsen, Borup.
  • Fakta brød bullet: Har i 2020 taget 100 ha. sukkerroer med i sædskiftet.
  • Fakta brød bullet: Udvider arealet til 130 ha. til næste år. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.