Landmand: Vinterærter har klaret sig fint gennem hård frost

For andet år i træk dyrker Knud Bay-Smidt vinterærter. Ærterne klarer let ned til 15 graders frost.

Vinteren igennem har man på sydsiden af Randers Fjord kunnet se en mark med ærter. Ærterne blev sået 21. oktober og nåede at gro sig 5-10 cm høje inden vinteren.

Marken tilhører Knud Bay-Smidt, som driver et planteavlsbrug med 270 hektar. Han har gennem en årrække drevet sin jord pløjefrit.

De seneste år har han kastet sig ud i Conservation Agriculture, hvor et par af grundreglerne er, at jorden skal være dækket af planter hele året rundt, og at afgrøderne skal sås direkte uden forudgående jordbearbejdning. Det stiller særlige krav til sædskiftet.

Derfor har Knud Bay-Smidt valgt at dyrke vinterærter på en del af den lette jord, hvor ærterne dyrkes som alternativ til vedvarende rug.

Vinterærterne kræver dog en helt særlig køreplan, hvis de skal klare sig gennem vinteren og lykkes hvert år.

Alternativ til rug

»Vi har noget let jord, hvor det er en udfordring at finde et godt sædskifte, som egner sig til Conservation Agriculture«, siger Knud Bay-Smidt.

Tidligere dyrkede han rug på arealerne og høstede 5-7 ton pr. hektar. Det kan vinterærterne godt konkurrere med. De giver ca. 4 ton pr. hektar og er derudover en god forfrugt for den efterfølgende vinterbyg.

»Fordelen ved vinterærterne er, at de blomstrer tidligt, og at de skal høstes allerede 20. juli«, siger Knud Bay-Smidt.

Han tilføjer, at der dermed ikke så stor risiko for, at vinterærterne får det for tørt under blomstringen - ligesom den tidlige høst giver gode muligheder for at høste dem i tørt vejr, hvilket er særdeles vigtigt for ærter.

Hestebønner og lupiner kunne også være en mulighed på den lette jord. Men tørke under blomstringen vil gøre dyrkning af hestebønner risikabel, og lupiner er der ikke nogle af grovvarefirmaerne, der for alvor er interesseret i. Det påvirker afregningsprisen negativt.

Tåler frost

Knud Bay-Smidt har hentet inspiration til dyrkning af vinterærter i Frankrig.

»Ifølge den information, jeg har kunnet finde på nettet, tåler vinterærter ned til 18-20 graders frost«, siger Knud Bay-Smidt.

Selv om termometeret i løbet af vinteren sneg sig ned på minus 15 grader på Randers-egnen, har Knud Bay-Smidts største bekymring været vejret i marts. Det kan nemlig være særdeles hård kost for ærterne, hvis de får frost, efter at væksten i foråret er gået i gang.

Faktaboks

Køreplan for vinterærter

  • Vinterærterne er sået direkte i en efterafgrøde af 130 kg havre pr. hektar og lidt vårbyg.
  • Vinterærterne blev sået 21. oktober.
  • Efterafgrøden blev nedvisnet med glyphosat 28. oktober.
  • Ærterne spirede frem 30. oktober.
  • Til foråret bliver ukrudt bekæmpet med Fenix og eventuelt Fighter. Svampesygdomme bekæmpes efter behov.
  •  Forventet udbytte: 4 ton pr. hektar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.