Landmand viser sprøjtevindue i pløjefri hvede: Sen forårssprøjtning har ryddet godt op

Planteavler Bjarne Klitgaard deltager i foråret og sommerens fotokonkurrence "Vis mig dit sprøjtevindue" med et billede fra en sen forårsbehandling mod ukrudt i vinterhvede. Læs også kommentar til det indsendte sprøjtevindue fra Seges-fagekspert nederst i artiklen.

På bedriften Troldhus, som er placeret midt  i Vendsyssel, blev forårsbehandlingen mod ukrudt i pløjefri vinterhvede udført meget sent, nemlig slut april.

Årsagen var naturligvis forårets kulde, og på bedriften oplevede ejeren, Bjarne Klitgaard, hele seks uger med nattefrost. 

Og da der også var ført frø op til overfladen i løbet af vinteren med skiftende tø og frost, valgte han at lægge et sprøjtevindue ud i hveden ved forårssprøjtningen for at kunne vurdere effekten af dosis og middelvalg.

Foto taget 2. juli af sprøjtevindue i vinterhvede. Forårsbehandlingen blev udført 23. april og bestod af 0,5 liter Cossack + 0,3 liter Mustang forte + 0,5 liter Renol + 0,2 liter Primus xl.

Forårsbehandlet mod ukrudt 23. april

Hveden er af sorten Momentum, og forfrugt har været raps. Marken blev behandlet i efteråret med 0,11 liter Legacy lige efter såning + 1,2 liter Roxy, som ryddede godt op.

Forårsbehandlingen blev udført 23. april og bestod af 0,5 liter Cossack + 0,3 liter Mustang forte + 0,5 liter Renol + 0,2 liter Primus xl, og dosis blev ikke justeret op trods den sene sprøjtedato.  

Det viste foto af sprøjtevinduet er taget 2. juli. 

"På billedet kan man se, at sprøjtningen har ryddet godt op i kamille, kornblomst og græsser. Det står lidt ukrudt i bunden af den sprøjtede mark, så jeg vil vurdere, at dosis og middelvalg har været fint ramt og lige netop nok, "siger Bjarne Klitgaard.

Troldhus omfatter en markdrift på 134 hektar og opfedning af 5.000 slagtegrise årligt. 

Med det indsendte fotos deltager Bjarne Klitgaard i fotokonkurrencen "Vis mig dit sprøjtevindue". Læs mere om, hvordan du kan deltage i konkurrencen, og hvilke præmier du kan vinde.

Læs også: Derfor skal du bruge sprøjtevinduer

 

KOMMENTAR FRA SEGES TIL DET INDSENDTE SPRØJTEVINDUE:

Af Carsten Fabricius, landskonsulent, Seges 

Det er vigtigt at kende sin ukrudtsflora i marken. Det viser dette sprøjtevindue tydeligt.

Med en bestand af både vindaks, men også stor bestand af kamille og kornblomst, skal valget af middel i foråret tænkes godt igennem. 

Bekæmpelse af kamille vil for langt de flestes vedkommende kunne udføres effektivt med mange af de produkter, vi anvender i foråret. Dog kan vi ofte se, at en dosering med 0,5 liter Cossack kan være til den lave side på store kamiller.

Derfor er der her i marken også opnået en god effekt ved at tilsætte Mustang forte og Primus XL. I begge produkter er der aktivstoffet Florasulam, der effektivt bekæmper kamille.

Vi oplever desværre flere bestande af kamille med resistens, så ALS-hæmmere som Cossack eller Express ikke virker. Her anbefales det at anvende Mustang forte. Mustang forte indeholder ud over Florasulam, der dog også er en ALS-hæmmer, også aminopyralid, der har en særskilt virkemekanisme Dette aktivstof kan bekæmpe resistente kamiller.

Det er vigtigt altid at have flere virkemekanismer med i sit valg af ukrudtsmidler, så resistensudvikling forsinkes. 

Mustang forte har sikret, at kornblomst blev bekæmpet i marken med hjælp fra de to andre midler. 

Cossack er god til at bekæmpe vindaks i foråret, selvom bekæmpelsen er udført til den sene side. Havde bestanden af græsukrudt været alm. eller ital. rajgræs er det afgørende at bekæmpe det tidligt i foråret ved begyndende vækststart. 

Fotokonkurrencen "Vis mig dit sprøjtevindue" er sponsoreret af Dansk Planteværn.

 

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.