Landmand: Vores 20 hektar med hestebønner er sået med robot i år

Kaj Bøndergaard har som den første fået sået 20 ha hestebønner på maskinstationsbasis med robotten Robotti.

"I tirsdags blev den nye maskinstation ’Robotti As a Service’ færdig med at så 20 ha af vores hestebønner med deres selvkørende robot, Robotti. Vi blev samtidig selv færdige med at så resten af hestebønnerne op til 38 ha med egen traktor og såmaskine. Som økologer vil vi gerne have hestebønnerne i jorden så tidligt, som vi overhovedet kan, da de spirer ved én grads varme. I år startede vi med at så 27. februar. Såbedet var rigtig fint på den høje, lette jord, som endda støvede", siger Kaj Bøndergaard fra Borris ved Skjern. Han driver 350 ha økologisk med hestebønner, korn, raps og frøgræs og har økologiske slagtesvin.

I år er første år, han dyrker økologisk raps. Rapsen skal helst radrenses, men de har ikke selv radrensningsudstyr til det. Så det skal lejes ind, og derfor har de fået kig på AgroIntellis Robotti, som man nu kan hyre til så- og renseopgaver i marken af maskinstationen ’Robotti As a Service’.

"Vi overvejer at bruge Robotti til at så og rense raps og fik mulighed for at prøve robot-systemet af i hestebønner først. Vi har ekstra udfordringer med ukrudt i denne mark, så det passer fint at få Robotti til at radrense i år. Selv strigler vi kun mod ukrudt", siger han.

Start-problemer

Robotti gik i gang med såarbejdet i lørdags, men løb hurtigt ind i problemer med at få frøene ned i de ønskede 8-10 cm.

"Såmaskinen på Robotti havde svært ved at få frøene langt nok ned. Men med tilpasning undervejs lykkedes det at få dem ned i otte cm. Robotten har helt klart haft nogle børnesygdomme, der skulle rettes til", siger Brian Larsen, markmand hos Kaj Bøndergaard.

Bedriften sår selv med en kombimaskine direkte i pløjet jord. Men robottens såmaskine havde ikke harve og pakning på. Så Brian Larsen måtte først harve marken, så såbedet var godt nok til, at robotten kunne køre. Han hjalp også lidt med at så foragre og kanter.

 

 

"Vi sparede ikke tid eller overkørsler, og robottens kapacitet var kun én ha i timen, når det gik godt. Vi havde såmænd været færdig i lørdags, hvis vi selv såede. Tilmed skulle der ofte fyldes såsæd på robotten, da den kun rummer 500 kg - mod vores såmaskines 3.000 kg. Så vi gjorde det for at afprøve robotsystemet", siger han.

Skal testes i praksis

Kristian Møller fra ’Robotti As a Service’ lægger ikke skjul på, at det først er nu, de skal have robotten til at fungere i praksis ude hos landmændene.

"Vi skal have tilpasset og justeret systemet, så det kører i praksis. Det gør vi ved at køre maskinstation for landmændene og få erfaringer undervejs. Vores takster ligner maskinstationernes. Vi tager 385 kr. pr. ha for at så almindeligt og 550 kr. for enkornssåmaskine. Og så koster det 200 kr. at få radrenset og 300 kr. at få båndsprøjtet pr. ha", siger han.

Robottis force er at så (på 24 cm) og rengøre rækkeafgrøder som majs, hestebønner, raps, spinat, lupin, roer m.m. - enten ved radrensning eller båndsprøjtning.

 

Faktaboks

 Fakta om Robotti

  • Sår og rengør (radrenser og båndsprøjter) rækkeafgrøder.
  • Jordpakning reduceres - vejer halvt så meget som en traktor.
  • Sparer op mod 65 pct. kemi ved båndsprøjtning - og giver samme effekt. 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.