Landmandssønner har succes med præcisionssalg til mindre bedrifter

De studerer økonomi på Aarhus Universitet, men har nu i et år kombineret det med salg af præcisionsudstyr. Det begyndte, da de ledte efter noget prisbilligt kvalitetsudstyr til forældrenes mindre landbrug.

- Vi har solgt vores præcisionsudstyr til autostyring og graduering siden nytår. Det går vildt godt. Vi har i snit solgt et anlæg hveranden dag siden nytår, fortæller Erik og Anders Østergaard og Jonas Overgaard, der står bag det nye præcisionsfirma Agroassist.

De er selv blevet overrasket over den store efterspørgsel. Og tilskriver det, at de har formået at finde noget kvalitetsudstyr, som de kan sælge ret billigt i forhold til mere kendte firmaer, fordi de ikke har et stort forhandlernet eller montører, der tager en del af kagen.

- Vores idé er at tilbyde fordelene ved præcisionslandbrug til en lavere pris, så selv mindre landbrug kan være med. Men samtidig med det mest moderne software og samme høje præcision, som andre firmaer, lyder det fra de tre.

Landmandssønner

- Vi kommer alle tre fra mindre landbrug, som har en størrelse, så det kan være svært at få økonomi i at investere i præcisionsudstyr, fortæller Erik Østergaard, der med sin bror Anders er vokset op på et landbrug i Salling. Jonas Overgaard er fra et deltidslandbrug på Mors.

Fælles for dem er, at de er bidt af landbrug, især marken. Alligevel har de valgt at læse økonomi på Aarhus Universitet, hvor de studerer på tredje år.

- For nogle år siden gik vi på udkig efter et prisbilligt præcisionsudstyr til vore forældres bedrifter, da de gerne ville i gang med præcision. Det var dog ikke let at finde noget, som både var af en høj kvalitet, og som mindre bedrifter kunne betale, siger Jonas Overgaard.

I første omgang blev de importører og forhandlere af et kinesisk anlæg. Men det var først, da de her ved årsskiftet skiftede leverandør og blev forhandlere af svenske Sveaverkens autostyringsanlæg, udviklet af svenske ingeniører, at salget begyndte at gå rigtig stærkt.

- Vi har især solgt til hobbylandbrug og mellemstore bedrifter. De er ofte begejstrede, når de opdager, at de også har mulighed for at køre faste kørespor og graduere - og at det ikke kun er forbeholdt større bedrifter, siger Jonas Overgaard.

Interesserede kan afprøve præcisionsudstyret monteret på en demotraktor, som står i Salling.

Har flere fordele

Sveaverkens autostyringsanlæg er med indbygget 4G, og kan styre efter indtegnede mark-spor ned til 1-2 cm nøjagtighed. Prisen er på 37.000 kroner plus moms.

- Anlægget åbner også op for muligheden for tildelingskort og graduering af gødning og sprøjtemidler via GPS. Det kræver kun, at man har en sprøjte eller andet redskab med en terminal, som kan modtage GPS-signal og understøtte tildelingskort, fortæller Erik Østergaard.

De forventer, at anlægget bliver opdateret til Isobus-kompatibelt før efteråret. Det har den fordel, at man kan spare en terminal, da alle redskaber kan styres via deres terminal.

- Man vælger mellem gratis-signal, RTK abonnement (5.500 kroner årligt) eller RTK basestation (7.500 kroner engangsbeløb, 5 kilometer rækkevidde).

Basestationen er unik for vores anlæg. Nøjagtighed for RTK er +/- 2,5 centimeter og det gratis er 10 centimeter, siger han.

Kunder monterer selv

Præcisionsudstyret er enkelt at montere og bruge. Det består af fire dele: rat, antenne, terminal og vinkelsensor for høj præcision.

Konceptet er, at landmanden selv monterer anlægget på traktoren. Det er en af årsagerne til, at prisen kan holdes lav. Det har også den fordel, at man får et godt kendskab til anlægget og let selv kan flytte det mellem traktorer/mejetærskere, siger Erik Østergaard.

- Vi har lavet udførlige monterings-vejledninger og videos på dansk for at gøre det let at gå til. Her får man skridt for skridt at vide, hvordan man gør. De fleste monterer det selv på mellem en og tre timer, og vi oplever, at folk er tilfred-se med konceptet, siger han.

Se mere på www.agroassist.dk

Faktaboks

Præcisionsanlægget fra Sveaverken

  • Faste kørespor på alle marker og mulighed for automatisk vending i forager (U-turn). Gemmer alle marker og A-B linjer i terminal
  • Mulighed for tildelingskort og graduering af gødning, kemi med mere
  • Flyttes let mellem traktorer/mejetærsker, så man kun behøver et anlæg. Indstillinger til hver maskine/redskab gemmes i terminalen
  • Fuldt Isobus-kompatibelt fra efteråret. Indtil da kan tilkøbes Isobus stik
  • Lydløs ratmotor, som medvirker til en fantastisk bruger-oplevelse
  • Svenske Sveaverken udvikler højteknologiske løsninger til landbruget

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.