Landskonsulent: Spotsprøjtning er fremtidens metode

Glyphosat som høsthjælp bliver forbudt til høst 2023. Har man rodukrudt, må det dog fortsat sprøjtes før høst - og her er spotsprøjtning oplagt, mener landskonsulent.

I foråret vedtog politikerne "aftalen om den nye Pesticidstrategi 2022-26". Her besluttede de at forbyde brug af glyphosat til nedvisning af foderkorn før høst - lige som man i en del år ikke har måttet nedvisne konsumkorn. Hvis der er rodukrudt i marken, må man dog fortsat bekæmpe det med glyphosat før høst - men altså ikke som høsthjælp, fortæller landskonsulent Poul Henning Petersen fra Seges.

- Så længe det er op til den enkeltes samvittighed og selvdisciplin, er brug af glyphosat før høst stadig ret frit. For det vil være svært at kontrollere det. Man skal dog være klar over, at hvis vi ikke har selvdisciplin i erhvervet, så forsvinder omfanget af glyphosat som høsthjælp jo ikke. Og så bliver det bare strammet op med tvang i næste runde, siger han. Og anbefaler derfor, at flest muligt tager spotsprøjtning i brug ud fra dronefotos eller sensorer.

Det er fremtidens metode

- Jeg ser spotsprøjtning (pletsprøjtning) som fremtidens metode til at bekæmpe rodukrudt og problem-græsukrudt. Det er en god vej at gå, fordi man kun rammer det ukrudt, der skal bekæmpes, og derved sparer meget kemi. Samtidig kan man bedre forsvare at sprøjte før høst, hvor bekæmpelsen er mest effektiv, siger Poul Henning Petersen. Og glæder sig over, at mange sprøjter nu har udstyr, så de kan spotsprøjte. Og at det også fungerer i praksis.

Spotsprøjtning på Enkeltdyseniveau kan spare op til 95 pct. kemi.

- Tidsler står altid i pletter, og er oplagte at spotsprøjte. Det ultimative og nyeste er spotsprøjtning på enkeltdyseniveau. Hvis alt er toptunet, kan man spare helt op til 95 procent kemi. De fleste kan dog stadig kun spotsprøjte på sektionsniveau for hver 3-4 meter - eller i hele sprøjtens bredde. Det har bestemt også potentiale - på sektionsniveau kan man spare op til 70-90 procent kemi, afhængig af tidselforekomst i marken, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.