Landskonsulent: To store fordele ved at begrænse bearbejdning af tør jord

Det er oplagt at løsne jorden i dybden, hvor der er behov for det. Men ellers kan der være sund fornuft i at begrænse bearbejdningen af den tørre jord i år.

Vi skal ikke længere end et år tilbage i tiden for at erindre en høst, der var præget af usædvanligt våde forhold. Det gav opkørte marker og dybe spor på mange marker.

Derfor kan den tidlige høst og de ekstremt tørre forhold være en oplagt mulighed for at få løsnet jorden i dybden.

Men bortset fra løsning af jorden i dybden, så kan det i år være en fordel at begrænse jordbearbejdningen, både for at passe godt på det vand, der er i jorden, og for at undgå at indarbejde ukrudtsfrø i jorden. Langt de fleste ukrudtsfrø går nemlig til, når de ligger oven på jorden.

Giv jorden en stråhat

»En ubearbejdet jord med stub og planterester giver jorden en effektiv ’stråhat’, som begrænser jordens varmeoptag, når solen bager, både fordi ’stråhatten’ skygger, og fordi stubben er lys og derfor reflekterer solens stråler bedre end sort jord«, forklarer Annette Vestergaard, landskonsulent hos Seges.

Hun tilføjer, at fordampningstabet kan være stort fra det øverste jordlag, hvor en byge med 5-10 mm vil kunne fordampe igen i løbet af en dag. Derfor er det en fordel at sikre, at der ligger et isolerende lag af planterester, som kan begrænse fordampningen.

Behovet for jordbearbejdning vil dog afhænge af jordtypen og en række andre forhold.

»På lerjord med skorpe- og sprækkedannelse kan den opadgående vandtransport - og dermed fordampningen - begrænses ved at lave en øverlig opharvning.

Derudover vil den brudte jordoverflade være bedre til at opsuge vand fra kraftige tordenbyger, så risikoen for overfladisk afstrømning begrænses«, siger Annette Vestergaard.

Lad ukrudtsfrø ligge

Ved en øverlig opharvning af jorden vil ukrudtsfrø blive indarbejdet i jorden. Det er en ulempe. Ukrudtsfrø, der ligger oven på jorden, vil nemlig typisk gå til, da de er langt mindre beskyttet mod svampe, fugle, insekter og andet, som kan ødelægge frøenes spireevne.

Gold hejre er dog en undtagelse, idet frøene fra gold hejre er kendt for at kunne gå i spirehvile, når de ligger oven på jorden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.