L&F jubler efter ti års kamp for færre gæs

De nye regler, der tillader regulering af bramgæs bydes, velkommen af Landbrug & Fødevarer, der i mange år har kæmpet for et indgreb.

Muligheden for at få tilladelse til regulering af bramgæs i Danmark bliver udvidet og enklere. Den ændring vækker glæde hos Landbrug & Fødevarer.

"Vi har arbejdet  i 10 år både herhjemme og internationalt på at få indført en udvidet reguleringsmulighed af Bramgæs. Helst havde vi set indført jagttid på denne art, men det er ikke muligt da det er en beskyttet art. Vi har blandt andet arbejdet for at dokumentere de skader, som den kraftigt øgede bestand har betydet, så vi hilser dette nye tiltag rigtig meget velkommen ," siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

fra truet til plage

I 1970’erne var der kun cirka 40.000-50.000 bramgæs tilbage, og fuglen kom på en særlig EU-liste over truede arter. Siden er bestanden steget til 1,2 mio. gæs, og det har betydet store skader på miljø og landbrugsafgrøder.

"Da der ikke var så mange gæs, opholdt de sig kun kort tid i Danmark, men i dag er de så mange, at de i stedet giver store skader på afgrøder og skrøbelig natur, for at finde føde. I Norge oplever de, at tundra på Svaldbard har taget alvorlig skade, mens de mange bramgæs i Holland er til fare for flysikkerheden," siger Lars Hvidtfeldt.

At den store bestand af bramgæs er et internationalt problem, har fået en række lande til i fællesskab at arbejde for, at bestanden af  bramgæs bliver reduceret.

"Vi så gerne bramgåsen taget af EU-listen, men det er svært at åbne de bilag op og ændre på tidligere beslutninger også selvom de nu ikke længere er aktuelle. Der er behov for at systemet er mere smidigt, og det er det vi arbejder for,"siger han.

Lars Hvidtfeldt ser den danske ændring, der muliggør en udvidet regulering, som et vigtigt skridt på vejen til at få bestanden af bramgæs reduceret til gavn for plagede lodsejere. Fra 2018 er det planen, at der skal udarbejdet en international forvaltningsplan, hvor han håber at dette kan åbne for en egentlig jagttid på bramgæs.

"Før i tiden kunne man kun få tilladelse til at regulere i én måned ad gangen, og så fik man kun tilladelse til at skyde 20 gæs. Nu er det blevet muligt at få en mere rummelig og smidig tilladelse fra september til februar,  hvor det også bliver vurderet på, hvor mange man får lov til at skyde, afhængig af problemets omfang, så man ikke hele tiden skal søge ny tilladelse, når man har skudt 20," siger Lars Hvidfeldt.

I selve yngletiden er bramgæs stadig fritaget for at blive jaget, ligesom der fra marts til juni kun kan indhentes reguleringstilladelse fra måned til måned.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.