L&F opfordrer frøavlere: Kontakt din biavler nu

Landbrug & Fødevaret opfordrer frøavlere til at få styr på deres bestøvning til foråret nu. Biavlerne er nemlig i krise og har allerede skåret gevaldigt ned på mængden af bifamilier.

Biavlere landet over er i krise og har droslet gevaldigt ned for forretningen. Det stiller frøavlere i en svær situation, fordi de risikerer at mangle bifamilier til at bestøve især hvidkløveren.

Frøsektionen i L&F opfordrer derfor alle frøavlere til at tage kontakt til deres sædvanlige biavler for at høre, om vedkommende fortsat lejer sine bistader ud til den kommende sæson. Hvis ikke, bør alle frøavlerne lede efter en ny biavler på bestøverportalen, lyder det.

"Vi har været lidt naive og troet, at vanskelighederne med afsætning af dansk honning ville være midlertidigt, inden markedet rettede sig ind igen. Det vi ser nu er, at det betyder lukning af biavlere, neddrosling og nogle går tidligere på pension. Det kan skabe udfordringer for os at skaffe bierne - især på den korte bane til kommende sæson", siger Thomas Holst, chefkonsulent i frøsektionen i Landbrug & Fødevarer.

Risiko for store udbyttetab i hvidkløver

Det er især hvidkløveren, der står for skud, hvis landmændene ikke kan leje bifamilier, der bestøver markerne. Hvis marken er placeret nær et skov- eller naturområder, vil der være vilde bier, men det er ikke helt nok.

"Hvis vi mangler bier, så risikerer vi at mist tre fjerdedele af udbyttet i  hvidkløver. Det er utrolig vigtigt for hvidkløveren, at den bliver bestøvet for at kunne udvikle kløverfrøet", siger Thomas Holst.

Sammen med New Zealand er Danmark dem, der producerer mest hvidkløver i verden.

Driftsleder på Marienborg Gods, Lars Haugaard, fortalte tirsdag til landbrugsavisen.dk at han er bekymret for sommerens bestøvning.

Godsets biavler kan nemlig ikke få det til at løbe rundt.

"Det er livsnødvendigt for os, for ellers har vi ikke nær så meget hvidkløver i fremtiden. Der er ikke bier nok i naturen til at bestøve så stor en hvidkløvermark. Vi gør ellers meget for at fremme de vilde bier med både blomsterbrak og bigballer i skoven", siger driftsleder Lars Haugaard

Bierne skal flyttes a

I Erhvervsbiavlerforeningen mener formand Henrik Kjelkvist, at der er bier nok i Danmark. Det er på den anden side et spørgsmål om at få flyttet dem de rigtige steder hen i bestøvningssæsonen.

"Der er som udgangspunkt bier nok i Danmark, men det kræver nogle erhvervsbiavlere, der vil flytte rundt med bierne. Der kan f.eks. være en del bier i Jylland, som skal kunne rykkes til Fyn og Sjælland. Økonomien i at flytte rundt med bierne skal så være så god, at der er nogle, der gider at gøre det", siger Henrik Kjelkvist.

Det kræver, at landmændene ringer i god tid i forvejen, så biavlerne kan arrangere at flytte bierne lidt længere, end de plejer, siger formanden.

Trods Henrik Kjelkvists optimisme på området, indrømmer han stadig, at biavlerne i Danmark har haft det bedre.

"Jeg kan da mærke det på min egen bankkonto. Honningen står på lager, og jeg håber, at den bliver sig selv værd igen. Min egen løsning har været at blive større og mere effektiv - jeg har 1000 bifamilier, og så har jeg sat priser på bestøvning lidt op", siger Henrik Kjelkvist.

Fælles hårknude

Formanden for frøsektionen i L&F, Troels Prior, fortæller, at landbruget er klar til at gå sammen med biavlerne for at tale om løsningerne på problemet med biavlernes manglende indtægter. En del af løsningen er, at hjælpe dem med at gøre den danske honning mere synlig for forbrugerne.

"Vi kan ikke tvinge indkøberne i dagligvarekæderne til at prioritere dansk honning, men vi kan arbejde for at sikre synlighed på bøtterne, hvor honningen kommer fra. Der skal ikke være nogen tvivl om, hvor honningen kommer fra", siger Troels Prior Larsen.

Troels Prior Larsen har inviteret fire biavlsorganisationer til en dialog om, hvad de i fællesskab kan gøre for at løse den hårknude, som de sammen er havnet i.

"Vi har set gennem nogle år, hvordan biavlerne har kæmpet for at få budskab og fortælling om dansk honning ud til forbrugerne - hvad der ellers er af håndtag, vi kan skrue på, må vi se på sammen", siger Troels Prior Larsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.