L&F til EU-kommissær: Se de kloge miljøtiltag i Landbrugspakken
EU’s Landbrugskommissær Phil Hogan lagde vejen forbi Jens Gammelgaard svinebedrift ved Odder - og mødte samme sted Landbrug & Fødevarers formandskab.

»Jeg er ikke alene landbrugskommissær i EU. Jeg er landmændenes kommissær.«

EU-kommissæren for landbrug, Phil Hogan, også kendt som »Big Phil«, ført sig hjemmevant frem, da han søndag eftermiddag besøgte I/S Gammelgaard ved Odder, hvor Jens Gammelgaard viste ireren rundt i den nye sostald fra 2014 med 1100 løsgående søer. Og her blev kommissæren naturligvis præsenteret for det EU-støttede anlæg til gylleafkøling, som reducerer ammoniakfordampningen og giver et meget behageligt klima i staldene.

 

Miljø og klima er egentlig ikke landbrugskommissærens områder, men det var alligevel et par af de emner, som Phil Hogan blev bedt om at gøre sin indflydelse gældende på, da han efter turen rundt i staldene mødtes med formandskabet i Landbrug & Fødevarer.

Herunder blev han præsenteret for de målrettede løsninger mod tab af næringsstoffer, som indgår i landbrugspakkens forslag til miljøregulering.

»De målrettede løsninger består i, at vi ved hjælp af en række værktøjer, såsom vådomnråder, skovrejsning, efterafgrøder, muslingebanker m.v., kan nå de miljømål, som vi sætter os - og det på en langt klogere måde end hidtil, hvor vi både har miljøhensynet for øje og sikrer landbrugets udbytter,« sagde viceformand Lars Hvidtfeldt til kommissæren, der straks viste vilje til at forfølge sagen.

»Send mig højst to sider om sagen - inden på onsdag,« lød beskeden fra Phil Hogan.

Kommissær forstår landbruget

Ifølge L&F’s formand, Martin Merrild bekræfter mødet indtrykket af, at ireren forstår og arbejder intenst for landbrugets interesser.

»Han er dybt engageret i landbrugets forhold og i erhvervets muligheder for at skabe jobs i EU - og på markedets betingelser,« siger Martin Merrild.

Regeringen tilbageholdt advarsler om landbrugspakke Fredag 17. juni 2016 · 00:00

»Og han er heldigvis parat til at arbejde på tværs i kommissionen om bl.a. klima og miljøpolitik på en meget konstruktiv måde.«

»Rimelig vej« skal findes

Phil Hogan viste også forståelse for den pressede situation, som forslaget til nye klimakrav fra EU vil sætte dansk landbrug i.

»Der er tale om en meget urimelig byrdefordeling, der ikke tager hensyn til, at vi her i Danmark allerede var langt fremme på klimaområdet. De forbedringer, vi allerede har opnået, bliver vi ikke godskevet for,« påpegede Lars Hvidtfeldt.

Phil Hogan var fuldt opmærksom på, at nogle få lande, herunder Danmark, rammes uheldigt af de nye klimakrav, og at Danmark tidligt har gjort et godt job på klimaområdet i forhold til en række andre lande.

»Der skal findes en rimelig vej for de ramte lande,« fastslog Phil Hogan.

Øge eksportadgang

Hvad angår løsninger for de kriseramte sektorer, mælk og svinekød, arbejder landbrugskommissæren bl.a. på at lette de europæiske markeder ved at forøge eksportadgangen til lande udenfor EU. Herunder til Rusland, som i de seneste par år har lukket næsten af for fødevarer fra EU.

»Jeg vil gerne danse med russerne, men spørgsmålet er, om de vil danse med mig,« sagde Phil Hogan, der dog havde pæne ord at sige om den russiske landbrugsminister.

»Han er en rimelig og fornuftig at tale med,« sagde landbrugskommissæren.

Phil Hogan deltager i dag i den årlige verdenskongres i organisationen International Food and Agribusiness Management Association, IFAMA, der finder sted i Århus.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.