LMO: Sælg din halm, scor en fortjeneste og få højere næringsværdi

Hos LMO anbefaler man, at landmænd sælger halmen frem for at nedmulde den, da det vil give en højere avance.

Som bekendt er der i år en stor halmmangel i store dele af landet, og derfor er der også udsigt til at score en hurtig fortjeneste på at sælge halmen frem for at nedmulde den.
 
Det fortæller Ole Møller Hansen, afdelingsleder for planteavl i LMO, der derfor opfordrer landmænd til hurtigst muligt at få en køber i hus.

”I en normal sæson vil vi gerne have halmen nedmuldet for at øge frugtbarheden i jorden, men lige nu står vi i en situation, hvor der er meget stor mangel på halm. Derfor kan man i år sælge halmen uden at gå på kompromis med den jordforbedring, som halmen ville have haft i jorden”, siger han og fortæller, at den manglende nedmuldning kan opvejes ved at være hurtig med at så efterafgrøder i de marker der skal dyrkes vårsæd i 2019.
 
”Hvis du som landmand sørger for at så efterafgrøder tidligt – helst i begyndelsen af august – så vil de have en mindst lige så god effekt, som den nedmuldede halm ville have. Halmen kan give likviditet, og efterafgrøderne kan hjælpe på frugtbarheden”, siger han.
 
”Det er win/win”.  

Få køber til at fjerne halmen hurtigst muligt

”Vi er i den situation, at markedet er hårdt, og der er chance for gode priser, så sørg for at få solgt halmen, find såmaskinen og harven frem og få etableret efterafgrøderne. Som det ser ud nu, er der en god chance for, at de bliver rigtig kraftige og gode”, siger Ole Møller Hansen.
 
Han understreger dog, at det er vigtigt, at man indgår forhåndsaftaler med en eventuel køber om, at halmen skal fjernes hurtigst muligt.
 
”Vi kender ikke vejrsituationen, og lige pludselig kan vi rende ind i ustabilt vejr, som gør, at halmen må blive liggende på marken. Det er jo drønærgerligt, og derfor skal man sørge for at indgå en forpligtende aftale med køber om, at han fjerner halmen hurtigst muligt”, siger Ole Møller Hansen.
 
”Hvis halmen risikerer at ligge i længere tid, så bliver efterafgrøderne måske først sået i slutningen af august, og så vil hele gevinsten stort set være forsvundet”, siger han, men fortæller, at han ikke kan sætte kroner og øre på den præcise fortjeneste ved at sælge halmen.
 
”I en normal sæson vil det kunne give 20 øre per kilo halm, men markedet vil nok gøre, at man kan få noget mere i år”.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.