Lovende resultater med biostimulanter mod havrerødsot

Biostimulanter kan i kombination med pyrethroider reducere udbyttetabet til havrerødsot i hvede, viser britiske forsøg.

Ved at bruge en såkaldt biostimulant, enten alene eller i kombination med et pyrethroid, kan planteavleren begrænse havrerødsot i hvede - ifølge den uafhængige britiske forskningsinstitution NIAB (National Institute for Agricultural Botany).

Forsøg har vist, at en biosimulant øgede udbyttet med 5,5 procent, mens en biostimulant i kombination med et pyrethroid øgede udbyttet med 9,7 procent sammenlignet med ubehandlede arealer.

Resultaterne er fra NIABs egne forsøg, men flere forsøg, blandt andet hos landmænd skal udføres, så resultaterne kan valideres, fortæller Syed Shaah, der er agronom hos NIAB, til netmediet Farmers Weekly.

Biostimulanter gør hveden mere modstandsdygtig overfor lus

I forsøgene er hveden blevet behandlet tre gange med en biostimulant, både med og uden pyrethroid. Den første behandling blev udført 170 graddage efter hvedens fremspiring.

I forsøget fandt man ud af, at biostimulanter blandt andet hjælper til at styrke plantens cellevægge, hvilket gør den mere modstandsdygtig overfor lus. Den mest effektive biostimulant i forsøget var biostimulanten Sirius, der indeholder silicium.

Stor risiko for havrerødsot i år

I Storbritannien har mange landmænd i år sået deres hvede tidligt, fordi den meget varme sommer var medvirkende til, at hveden var tidlig moden. Tidligt sået hvede og det lune efterårsvejr, som vi har haft i år, kræver ekstra opmærksomhed på skadedyr i afgrøderne, og øger risikoen for havrerødsot.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.