Såbarometer: Lunt vejr og græsukrudt trækker stadig såningen

Der mangler at blive sået 20 procent hvede, mens vinterbyg-såning er ved at være overstået, viser LandbrugsAvisens såbarometer. Husk, at såbedet er vigtigere end sådato.

Der er stor forskel på hvor, og hvor meget, regn, der er kommet. Og det afspejles også i såarbejdet.

Nogle steder er der sået meget den seneste uge, andre steder ikke ret meget.

Noget er dog sket, for i slutningen af uge 38 var der kun sået 50 procent af hveden, mens der nu er sået knap 80 procent, lyder vurderingen fra konsulenterne.

Græsukrudt spøger

- I den forgangene uge er der for alvor kommet gang i såningen. Især vinterbyg er næsten færdig.

- De arealer, der stadig ikke er tilsået, er dem med græsukrudt. Her vil man gerne så så sent som muligt, helst i oktober. Ved at udsætte såning 14 dage, halveres fremspiring af græsukrudt, siger Rasmus Storck fra Spiras i Aabenraa.

Ifølge Jakob Ulstrup fra Djursland Landborening er vinduet for rettidig såning af vinterbyg nu nået, og de planlagte arealer er tilsået.

- Hvede og rug kan dog fint sås ind i oktober. Det er en bevidst strategi for mange, fordi det mindsker græsukrudtstrykket meget, siger han.

Jonas Johansen fra Sagro i Esbjerg, fortæller, at også der har landmændene udsat såningen for at mindske problemer med græsukrudt. For en del er det dog blevet senere end planlagt på grund af meget regn.

I Østjylland er der også kommet en del regn i sidste uge.

- De fleste steder kan der dog laves et ganske fornuftigt såbed. Der såes meget i denne uge, og det er et super godt tidspunkt i forhold til mindre fremspiring af græsukrudt, fortæller Kasper Holm Kristensen fra Velas i Horsens.

Lunt vejr og Boxer

Andre årsager til, at såningen er skubbet, er meget tørre forhold - og ikke mindst det lune vejr og høje jordtemperaturer, hvor kornet kommer op på få dage, melder konsulenterne.

- De lune forhold giver store udfordringer for sprøjtning med Boxer. Derfor udsættes såningen også, fortæller Troels Melvang fra Velas på Fyn.

Den tidligt såede vintersæd har ikke kunnet bekæmpes med Boxer endnu på grund af stor risiko for fordampning. Derfor kan ukrudtet være blevet for stort til, at ukrudtsbekæmpelsen virker tilfredsstillende. Så konsulenterne håber på snarligt køligt Boxer-vejr.

Noget bliver udskudt

I Vestjylland er der dog ikke blevet sået meget den seneste uge på grund af regn, fortæller Niels Holmgaard fra Sagro i Holstebro.

Han vurderer, at nogle arealer ikke bliver tjenlige til såning i år.

Som altid bliver en mindre mængde vintersæd sået efter majs, roer og kartofler - som ikke er høstet endnu.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.