Lyt nu til videnskaben: Glyphosat får ren straffeattest af EU

Ugen På Spidsen: Følelser og frygt truer fakta og videnskab - og det kan ende med at spænde ben for en ny godkendelse af glyphosat i EU, hvilket vil gå ud over både klima og miljø, skriver ugens klummeskribent på Mark Plus.

Glyphosat er godkendt i EU frem til 15. december 2022 - efter at godkendelsen i 2017 blev forlænget med fem år.

Man skulle tro, at den femårige forlængelse ville have lagt lidt ro på området - men det skete ikke.

Tværtimod har flere EU-lande og politikere aktivt arbejdet henimod et forbud - og mange landmænd frygter at miste glyphosat, som er det mest bruge pesticid i Danmark - og i verden.

En ren straffeattest

EU nedsatte allerede i 2017 et udvalg på fire lande, der skulle revurdere glyphosat. Den revurdering er  afsluttet - og har godt nyt for tilhængerne af glyphosat, fortalte landskonsulent Jens Erik Jensen fra Seges på et af Plantekongressens webinarer tirsdag.

Udvalget har nemlig i en rapport konkluderet, at glyphosat på fire rigtig vigtige punkter ikke er giftigt for mennesker (human toksicitet) - hverken mutagent, kræftfremkaldende, reporoduktionstoksisk eller hormonforstyrrende.

Også miljø-vurderingen er skånsom, dog skal glyphosat fortsat klassificeres som giftigt for vandlevende organismer.

"Glyphosat har i EUs revurdering samlet set fået et "clean sheet" - en såkaldt ren straffeattest. Og derfor bør en forlængelse af godkendelsen være ren formalia", fortalte Jens Erik Jensen.

Alligevel er han ikke sikker på, at godkendelsen er hjemme - langt fra endda. Det skyldes politiske kræfter i Europa, der arbejder for det modsatte, modstand i befolkningen og nogle tekniske detaljer i EU i forhold til flertalsafgørelser, nu hvor England er gået ud.

Følelser frem for fornuft

Jeg synes, det er grotesk, hvis følelser skal vinde over fornuft og videnskab.

Vi ved dog alle sammen, at det sagtens kan ske - for det er sket før. Frygt og andre stærke følelser er meget kraftfulde - og kan virkelig påvirke os mennesker.

Men at et af de mest skånsomme pesticider, der nogensinde er udviklet - Jens Erik Jensen kaldte glyphosat for "once in a lifetime pesticid" - måske bliver offer for ikke rationelle følelser - ja det er virkelig uforståeligt og ærgerligt.

Ikke mindst fordi et forbud vil betyde, at glyphosat vil blive erstattet af midler, der ikke er nær så skånsomme - hvilket vil gå ud over miljøet. Samtidig vil et forbud i den grad gå ud over klimaet.

Vil Koste Conservation Agriculture livet

De fleste tror nemlig ikke på, at den klimavenlige driftsform Conservation Agriculture (CA), som er under kraftig indmarch i Danmark og mange andre lande, vil kunne overleve et forbud mod glyphosat - heller ikke Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning (FRDK) i Danmark.

Det fortalte Erik Sandal, chefkonsulent i Velas og med i bestyrelsen for FRDK - i samme webinar.

I hvert fald ikke, så længe der ikke er andre alternativer til glyphosat - og det er der ikke lige nu. Så skal man i stedet over i nogle mellemformer med noget bearbejdning - og det giver igen problemer med ukrudt, lød hans vurdering.

Klimaet og miljøet er på dagsordenen overalt. Alligevel er det klimaet og miljøet, det vil gå ud over, hvis glyphosat forbydes.

Heldigvis virker det til, at de fleste danske politikere og eksperter bakker op om glyphosat - og det synes jeg, er glædeligt. Men ender det i et EU-forbud, kan de nok ikke stille ret meget op i længden.

Jeg håber ikke, det sker. Vi er meget klogere om et år.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.