Målet er maskinomkostninger under 3.000 kr. pr. hektar - sådan gør han
Som nystartet landmand har Heine Kjeldgaard stort udbytte af at registrere alt markarbejdet i bestræbelserne på at opnå en så lav fremstillingspris som muligt.

Da Heine Kjeldgaard i februar 2016 købte Hanghøj Svineproduktion på Mors i fri handel, var han meget bevidst om, at fremstillingsprisen og hans evne til risikostyring ville blive afgørende for indtjeningen.

Det gjaldt både i markbruget med 281 hektar på god JB3-6 jord og i stalden med 550 søer og salg af smågrise ved 30 kg.

»Vi startede med en egenkapital på nul kroner. Derfor har jeg helt fra starten haft meget fokus på at kende mine omkostninger ned til mindste detalje.

Får man overblik over det, så har man til gengæld et rigtig godt værktøj til at træffe kvalificerede beslutninger ud fra«, siger Heine Kjeldgaard.

Han bruger derfor mange kræfter på at registrere alt markarbejdet. Det foregår på mobiltelefonen med Farm-Tracking. Tallene føres videre over i et regneark, hvor han skaber sig det store overblik.

Det har foreløbig ført til ret omfattende ændringer af sædskiftet. Det har også betydet, at der er indkøbt en brugt gyllevogn, tre nye traktorer og andet maskineri.

Planteavlsbrug tilpasser maskinparken markant i treårig planMark Mandag 4. februar 2019 · 14:25

Helt overordnet er målet en soliditetsgrad på 20 pct. i 2027 og en kort tilbagebetalingstid på investeringer. I marken skal maskinomkostningerne ned under 3.000 kroner pr. hektar. Og så vil Heine Kjeldgaard være blandt de 10 procent, som har den bedste indtjening i planteavlen.

Læs mere om, hvordan Heine Kjeldgaard konstant har fokus på fremstillingspris og maskinsaldo i april-udgaven af MARK, som udkommer 2. april.

 

 

 

Faktaboks

Hanghøj Svineproduktion

  • Heine Kjeldgaard driver sine 281 hektar i et maskinsamarbejde med sin far. Tilsammen driver de 520 hektar.
  • Udfører selv alt markarbejde. Høsten klares med en lejet New Holland CX 890.
  • Fremstillingspris for afgrøder 2018:
  • Vinterbyg: 107 kroner (59 hkg pr. ha)
  • Vinterhvede: 94 kroner (68 hkg pr. ha)
  • Vinterraps: 164 kroner (44 hkg pr. ha)
  • Vårbyg: 129 kroner (44 hkg pr. ha)

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.