Majs boltrer sig i pløjefri jord

Pløjefri jord holder bedre på fugten og har bedre bæreevne end pløjet jord. Til gengæld er jorden længere tid om at blive varm i foråret.

"Pløjefri majs fylder endnu ikke meget i landskabet, men der er rigtig mange, der er begyndt at overveje det - og det er ikke nogen dum ide".

Sådan lyder opfordringen fra planteavlskonsulent Lars B. Andreasen fra Landbo Limfjord i næste nummer af magasinet MARK, der udkommer 4. maj.

holder bedre på fugten og har større bæreevne

»Majs elsker varm og luftig jord og halter hurtigt bagud, hvis jorden ikke er varm nok - og det kan koste udbytte. Derfor pløjer langt de fleste før majs.

Men når vi har så tørre forår som i år, bliver pløjet jord knastørt og pulveragtigt, fordi pløjning afbryder kapillærforbindelsen, og så er der stor risiko for sandfygning på lettere jorde. Og små spæde majsplanter er ikke glade for at blive sandblæst 1-2 gange, når de lige er kommet op«, siger Lars B. Andreasen.

Pløjefri jord holder bedre på fugten, og det er en af årsagerne til, at mange er ved at få øjnene op for pløjefri majs.

En anden er, at jorden har en bedre bæreevne. Det har stor betydning i efterårets majshøst, hvor det næsten altid er vådt, og finsnitterne hurtigt kan køre en pløjet jord i smadder.

Jorden er længere tid om at blive varm

Der er dog også ulemper.

»Ulempen ved pløjefri majs er selvfølgelig, at der er risiko for, at jorden ikke bliver varm nok. Majs bryder sig ikke om en kold jord.

Så det gælder om at få pumpet noget varme ind i jorden. Det kan gøres ved at harve jorden ujævn eller ’kamme op’ lige efter, at efterafgrøderne må nedmuldes 1. marts", siger Lars B. Andreasen.

Læs flere aktuelle praktiske tips til markbruget i næste nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer 4. maj 2021.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.