Majs kulde er guld - afgrøderne står fantastisk
Hos Anders Rahbek har vanding været et rigtig godt værktøj i år, hvor bedriften har været på forkant.

"Vi har vandet med halvt blus i kartoflerne den sidste uge. Men er nu helt stoppet med at vande, da vi har fået 60 mm de sidste 14 dage. Vi er nu så langt, at vinterbyggen nok kan køre den hjem uden mere vanding«, siger Anders Rahbek.

Han fortæller, at vanding i år har været et fantastisk værktøj i afgrøderne til at dæmpe skvulpene. For de har hele tiden været på forkant.

I modsætning til mareridtet sidste år, hvor de konstant var bagud.

»Vores største udfordring er vanding. Men i et år som i år har vi hele tiden kunnet følge med. Det har været et helt anderledes vækstår end sidste år«, siger han - og er rigtig godt tilfreds med afgrøderne i år.

»Ordsproget »Maj kulde gør laderne fulde« er guld værd på vores lette sandjord. Man kan ikke blive i dårligt humør, sådan som afgrøderne står i år«.

Præcisionspilot: Ingen grund til at graduere gødning til veletableret vårbygMark 4. juni · 07:13

Kulden i maj har i øvrigt gjort, at afgrøderne ikke længere er foran. De er nu i et normalt vækststadie for årstiden.

Ønsker ny hvedesort

Hveden er akssprøjtet med 0,33 Viverda, 0,3 Ultimate og 0,25 Proline Expert. Det er 3. svampesprøjtning. Vejret afgør, om der skal en fjerde til.

»Vi har været meget obs på rust i år. Ikke kun i hvede, men også i rug, som vi har sprøjtet en gang. Også vårbyggen er svampesprøjtet en gang - den deler vi oftest over to gange«.

På bedriften er de begyndt at tænke i næste års afgrøder, og hvilke sorter de skal vælge.

»Benchmark er ved at være slidt op. Den har fået meget rust i år og også en del septoria. Så den skal vi ikke have mere - vi skal have fundet en afløser«, siger han.

Udfordring her & Nu

  • Rajgræs: »Frøgræsset er lige kraftigt nok. Det har fået 200 kg N, og er vækstreguleret (0,7 Medax Max) og svampesprøjtet (0,25 Bell+0,18 Orius Max) en gang. Det blomstrer nu. Kommer der vand, lægger det sig ned. Forhåbentlig rejser det sig igen«.
  • Lus: »Vi kan finde lus i vårbyggen, men ikke nok. Så vi går lidt, ’skal - skal ikke?’. Bladrandbillens larve-gnav har vi ikke set meget af i år«.

Faktaboks

  • Anders Rahbek driver Frølund Agro sammen med sin kone Birgit, sin søn Brian og ansatte Søren Vestergaard.
  • Bor ved Hammerum, Herning. Driver 470 ha med hvede, rug, byg, raps og rajgræs til frø. Alt korn fodres op.
  • JB 1-4. 85 pct. af jorden vandes med gns. 100 mm årligt. 13 vandingsmaskiner. Meget husdyrgødning.
  • Er med i præcisions-pilotprojektet, hvor sidste N-tildeling i vinter-/vårsæd gradueres. Graduerer også udsæd.
  • Producerer 27.500 antoniusgrise under Tulips ’Det gode gårdliv’, hvor grisene har mere plads + mere halm.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.