Majshalvmøl fundet i det sydlige Danmark: Gnaver stænglen

Det nye skadedyr i majs er kommet meget tidligt i år, og der er allerede fundet flere end hele sidste år tilsammen. Følg udviklingen, råder landskonsulenten.

»Det er tidligt, vi finder majshalvmøl allerede nu. I denne uge er der allerede fundet flere end hele sidste år tilsammen.«

Det fortæller landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen fra Seges. Hun råder til, at man indtil videre følger udviklingen i det sydøstlige Danmark, hvor majsmøllene er fundet (Bornholm, Præstø, Vojens og Løgumkloster) i konsulenternes registreringsnet.

»Majshalvmøl er et nyt skadedyr i Danmark, og vi har ikke haft tradition for at sprøjte mod det. Larven optrådte for første gang med mere udbredte angreb i Danmark i 2014, især i de sydøstlige egne. Sidste år kom fangst af majshalvmøl i feromonfælder med i registreringsnettet for at følge udbredelsen. Og det er det også i år på 23 lokaliteter - med første registrering i denne uge. Og der er altså allerede fundet majshalvmøl en del steder,« siger hun.

Skal man sprøjte

Det kan dog godt komme på tale at sprøjte mod majshalvmøl, hvis man finder vildt mange (20-30) på en lokalitet. Sprøjtetidspunktet er, når de første larver klækker. Effekten er dog svingende.

»Det er svært at ramme det rigtige sprøjtetidspunkt, som bl.a. også afhænger af, hvornår halvmøllene flyver. Og vi har ikke rigtig erfaring med det. Men det er måske om en uges tid de tidligste steder, anslår Ghita Cordsen Nielsen, der følger udviklingen tæt.

Eneste godkendte middel mod majshalvmøl er Steward.

Livscyklus

De voksne majshalvmøl kommer normalt frem midt i juni måned, hvor de lægger deres æg. Larverne klækkes i første halvdel af juli, og borer sig ind i stænglerne af majsen. Deres gnav får fra august til september stænglerne til at knække. Larverne æder også af kolberne, hvilket kan skabe indfaldsvej for Fusarium og dermed et højere indhold af fusariumtoksiner.

Majshalvmøllet overlever efter majshøst i stubben af majs. Den mest effektive metode at bekæmpe larverne på er derfor ved at nedpløje alle stubrester til mindst 10 cm`s dybde enten efterår eller forår. Knusning eller findeling af stubben har kun delvis effekt. Majshalvmøllets larve kan kun overvintre, hvis der er et knæ i begge ender af stænglerne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.