Majssåningen tager for alvor fart nu

Jordtemperaturen er stadig for lav. Men med stigende dagslængde og forhåbentlig mere varme får majssåmaskinerne travlt i de kommende uger.

Anbefalingen er helt klar: Man skal ikke så majs, før jordtemperaturen er over 8 grader i 10 cm, og der er udsigt til en periode med lunt vejr.

Der er dog en del landmænd, der har taget hul på majssåningen.

Det er sket på lune lokaliteter, både for at teste sågrejet af, og for at få sået en så stor del af majsen inden 10. maj. Det er nemlig den generelle skæringsdag for, hvornår sen såning begynder at koste udbytte i majsen. Det er dog vigtigt at notere sig, at for tidlig såning også meget let koster udbytte og problemer med uens fremspiring.

Tør jord

En længere periode med meget begrænsede mængder nedbør har givet tørre marker. Det kan give problemer i forbindelse med såningen af majs, specielt på marker, der er pløjet lang tid, før majsen bliver sået. Her kan jorden være tørret op i de øverste jordlag.

»Det er vigtigt, at majskernerne placeres på fugtig jord. Det er da også mit indtryk, at landmændene er rigtig gode til at pakke jorden ved pløjning, så der bevares en god jordfugt«, siger Torben Viuf, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening.

En hurtig fremspiring er vigtig i majs.

Derfor placeres majskernerne i 4-5 cms dybde målt fra jordoverfladen under trykrullen til underkant frø. Små frø sås i mindst dybde. Er jorden meget knoldet og tør, kan det dog være nødvendigt at øge sådybden, så frøene får kontakt med fugtig jord.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.