Mange rapsmarker mangler bor - tjek din raps

Bormangel gør at rapsens pollen bliver mindre fertile, og dermed får planten en ringere frøsætning med korte skulper og få frø. Mangelsymptomer kan relativt billigt afhjælpes med et bormiddel.

Tjek om din vinterraps har bormangel - helst inden for de næste dage, inden rapsen begynder at strække sig.

Sådan lyder opfordringen fra Finn Olsen, teamchef for planteavl hos Sønderjysk LandbrugsRådgivning.

I det sønderjydske, hvor rapsen er lidt længere fremme end i resten af landet, er der den seneste uge observeret en del rapsmarker med bormangel. Her er rapsen derfor ikke rigtig kommet ud af starthullerne, omend nogle marker er begyndt at rette sig.

Symptomer på bormangel er en meget kompakt plante uden strækning af det intakte topskud, men med mange sideskud, samt en karakteristisk brun streg inde midt i roden. 

Bormangel ses oftest på lettere jord, hvor der er mindre vand tilgængeligt, hvilket gør bor sværere at få fat i for planterne, samt på nykalket jord.

Bormangel gør at rapsens pollen bliver mindre fertile, og dermed får planten en ringere frøsætning med korte skulper og få frø. Det koster naturligvis udbytte i et eller andet omfang, i slemme tilfælde kan det pletvis være det halve udbytte.

"Sidste forår blev der advaret mod bormangel, fordi man regnede med at bor var udvasket efter store mængder vinternedbør. Nedbør i større mængder har vi ikke haft i denne vinter, så vi havde ikke forventet bormangel, og jeg kender ikke årsagen til, at vi alligevel ser det på en del marker, også på svær jord,” siger Finn Olsen.

Bor er billigt at køre ud med, typisk 20 til 50 kr. pr. hektar, og konstateret mangel kan afhjælpes ved at udbringe 3 liter af et borprodukt (150 gram bor pr. liter) pr. hektar, og forebyggende med 1 liter pr. hektar. 

Finn Olsen fortæller, at vækstreguleringsmidlet Caryx ifølge producenten Basf udmærket kan blandes med et bormiddel.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.