Mark: Bygpriser sniger sig tættere på hveden
Der er udsigt til, at byggen retter sig en smule i forhold til hvedeprisen.

Af Troels Schmidt, analytiker, Agrocura

Byg har handlet 6-7 kr. pr. hkg eller endog mere under foderhvede igennem lang tid, og der er udsigt til, at byggen retter sig en smule i forhold til hvedeprisen.

Ifølge figuren har Danmark i 2016 høstet cirka samme mængde i byg som i 2015, hvorimod hvedeavlen har været væsentlig under niveauet for 2015.

Derfor er det mere korrekt at sige, at hveden klarer sig bedre end byggen på grund af det lave udbud.

Ser vi ud i Europa, er byglagrene faktisk ikke så store. Vi ligger med et forventet lagerniveau på omkring 10 procent af forbruget, og det er faktisk lidt lavere end sidste år på grund af stigende forbrug og en ok eksport. Derfor er forsyningssituationen for byg ikke belastende i vores europæiske nærområde.

Byg har generelt et højere proteinindhold i år på grund af lave udbytter, og vi forventer, at hveden vil indsnævre sin prisforskel til byg igen i næste sæson i takt med at hvedeavlen herhjemme nok bedres - om vejret vil.

Figur 1. Produktion i Danmark af byg og hvede

Figur 2. Byg i EU, produktion - forbrug - lager

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.