Mark: I dag sker det - briterne aktiverer udmelding af EU
44 års ægteskab går i opløsning i dag.

Af Jens Schjerning, analytiker, Agrocura

Den britisk EU-ambassadør, Tim Barrow er i dag nede i EU ved Donald Tusk for at afleverer det underskrevne brev om Englands udmeldelse efter 44 års ægteskab.

Derved bliver England det første land i Europa, der benytter artikel 50 for at komme ud, og en to års nedtælling starter netop i dag.

Forhandlingerne er meget vanskelige, og det kan ende med at det hele vælter, hvorved England kan stå uden aftale med EU. Theresa May vil dog også gerne helt ud af EU's indre marked og erstatte samarbejde med nye frihandelsaftaler, der sikre adgang til hinandens markeder.

En skilsmisse indeholder også en bodeling, hvor der forventes at EU forelægger England et krav på 60 mia. euro, svarende til 450 mia. kroner. Det er prisen for at England slipper af med forpligtigelserne til EU. I første omgang skal EU og England være enige om skilsmissen, før de kan tale om det fremtidige samarbejde.

Brexit kan koste tre fjerdedele af eksporten Torsdag 23. marts 2017 · 00:00

Vi kan ikke sige andet end det er en historisk begivenhed i dag, hvor verdens femte største økonomi vil ud af EUs fællesskab. De fulde konsekvenser kender endnu ingen.

Dansk eksport kan blive hårdt ramt, også specielt, da England i forvejen har et enormt handelsunderskud som skal rettes op, som typisk sker via begrænset import. England vil helt klart styrke deres hjemmemarked efter Brexit.

I første omgang er det britiske pund styrtdykket og har givet England konkurrencefordel. England leverer i øjeblikket Europas højeste vækstprocenter.

Det er nu spændende om vi får en midlertidig styrkelse af det britiske pund, hvilket især sker såfremt kursen kommer over 8,80 kr. Derved kan briterne pludselig blive ramt af to fronter, det vil sige starten på skilsmissen og mindre konkurrencefordel via et højere britisk pund.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.