Mark-sensor spejder efter insekter: Dansk opfindelse kan begrænse sprøjtning

Et dansk firma har udviklet en mark-sensor, der med infrarøde stråler kan finde, identificere og tælle insekterne i marken, så giften rammer rigtigt. Det kan nedbringe klodens forbrug af insektgift.

Der bliver færre og færre insekter på bilruden.

Antallet af insekter - og dermed også de livsvigtige bestøvere af planter og afgrøder - er faldet så meget, at det er et problem for landbruget og verdens biologiske mangfoldighed.

Forskerne har flere gange slået alarm, og i en rapport publiceret i det internationale tidsskrift Biological Conservation lyder det, at over 40 procent af verdens insektbestand er faldende. Antallet af insekter falder med 2,5 procent årligt, og fortsætter den udvikling kan verdens insektarter være uddøde om blot 100 år.

Det er blandt andet mere bebyggelse, øget transport – men også sprøjtning i landbruget, der har betydet færre insekter.

Det er her en dansk opfindelse skal sætte ind. Det danske firma FaunaPhotonics i København har udviklet en digitaliseret overvågning af insekter og skadedyr på marken, der skal gøre sprøjtningen mere præcis.

Spejder efter insekter

I 2016 blev der ifølge Det Europæiske Miljøagentur solgt 37 millioner ton insektmidler i EU. 

Men en stor del af sprøjtegiften bliver brugt uden at ramme det tilsigtede mål, viser undersøgelser.
Det skyldes især, at landmanden ofte ikke ved, hvornår de forskellige insekter er på vingerne.

En lille computerboks - kaldet 'Scout' eller 'Spejderen' - med sensorer sender infrarøde stråler ud over marken for at finde og tælle insekterne.

Det kan give landmanden et præcist billede af, hvilke skadedyr der er i afgrøden, som eksempelvis rapsjordloppe og billen glimmerbøsse i raps. Men også hvor de er, og hvor mange der er.

"Det vil gøre det muligt at sprøjte langt mere nøjagtigt og måske begrænse sprøjtningen til 20 - 40 procent af marken", forklarer Frederik Taarnhøj, medstifter af FaunaPhotonics, der blev stiftet i 2014. 

Det kan reducere forbruget af sprøjtemidler til gavn for økonomi, grundvand og natur.

Artiklen fortsætter under billedet.


Den lille computerboks kaldet 'Scout' (Spejderen på dansk red.) sender infrarøde stråler ud over marken. Her måler den hvor mange, hvor og hvilke insekter, der er på marken. Foto: Fauna Photonics

Samarbejde med tyisk kemivirksomhed

Virksomheden FaunaPhotonics har indgået et samarbejde med den tyske kemigigant BASF og har på ni måneder rejst over 15 millioner kroner i kapital.

"Vi forventer at have cirka 100 sensorer ude på danske og udenlandske marker i 2020", siger Frederik Taarnhøj. 

Boksen 'kender' i dag 10 - 15 arter, og den har en succesrate på genkendelse af insekter på 80 - 95 procent. 

FaunaPhotonics' metode bliver lige nu testet af Seges i en mark med vinterraps, oplyser landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen.

"Det er stadig meget indledende. På sigt skal sensorernes rækkevidde være større. Men det er helt klart nogle perspektiver, der kan hjælpe landbruget", siger hun.

Faktaboks

Fakta: Skadedyrsbekæmpelse

Skadedyr forårsager betydelige afgrødetab, og bekæmpelsen er betragtet som en vanskelig udfordring, især fordi man ikke kan kontrollere nøjagtigt, hvordan skadedyrspopulationer udvikler sig i marken.

Indtil nu har overvågningsteknikkerne været baseret på manuelle teknikker, hvor landmanden skal sætte fælder op og tjekke disse. En proces, der ikke har egnet sig til automatisering. Desuden er det både tidskrævende og dyrt for den enkelte landmand at monitorere markerne manuelt. Derefter skal landmanden også finde ud af hvilken type insekticid, han skal bruge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.