Mark slår store revner: Man kan næsten træde en fod ned

Landmand Niels Overgaard Sørensen havde aldrig oplevet noget lignende, da hans marker af lerjord begyndte at slå kæmpe revner på grund af tørken. 

På landmand Niels Overgaard Sørensens marker ved Odder er der revner så store, at man kan træde en hel fod ned i dem.

”Jeg har aldrig set noget lignende. Vi har været ude at måle med tommestok, og nogle af dem går 80 centimeter ned i jorden”, fortæller Niels Overgaard Sørensen. 

Han opdagede første gang revnerne i sin lerjord, da han skulle ud og fjerne flyvehavre. 

”Det må være godt for jorden. Så bliver der løsnet helt ned. Det er i det mindste meget bedre end frost”, siger Niels Overgaard Sørensen. 

Han har selv 100 hektar afgrøder med vårbyg, hestebønner og vårhvede som foder til sine svin. Med en kollega driver de 300 hektar i alt. Kollegaen havde heller ikke set noget lignende, da han blev introduceret til revnerne i jorden.

”Det ligner næsten er jordskælv. Man kan endda mærke det, når man kører i marken. Det virker som om, jorden har sat sig”, fortæller Niels Overgaard Sørensen. 

Rent udbyttemæssigt forventer Niels Overgaard Sørensen, at vårbyggen giver 30 procent under normal udbytte, mens hveden kommer til at give 15 til 20 procent under. 

”Når vi snitter halmen, forsvinder det også bare ned i revnerne”, siger landmanden. 

Han regner med, at lade revnerne være, da jorden bliver godt løsnet. 

”Vi kan nok godt nøjes med at harve i stedet for at pløje i år, fordi jorden er så løs”.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Niels Overgaard Sørensen deltager i "Skyd Høsten Bedst" for sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord Skyd høsten

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.