Mark: Udsigt til rentestigning i USA - europæisk rente i ro
80 procent sandsynlighed for rentestigning i USA i juni

Af Jens Schjerning, analytiker, Agrocura

I går aftes var der rentemøde i den amerikanske centralbank, Fed. Helt som ventet forblev styringsrenten på 1,00 procent, se udvikling i styringsrenten i figuren. 

Trods seneste lidt svagere økonomiske nøgletal, såsom en vækst på bare 0,2 procent i årets første kvartal, anser Fed dette værende af midlertidig karakter. Det var især privatforbruget, der trak BNP ned, men modsat steg investeringerne, herunder faldt lagerne markant - ja faktisk så meget, at det påvirkede væksten negativt med 1 procent.

Det er i vores øjne positiv, at der ikke opbygges lager. Desuden ser Fed stadig en robust udvikling på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsløsheden har fået sig arbejdet ned fra 10,0 procent i finanskrisen til nu 4,5 procent.

Inflationen uden energi og fødevarer, som er Feds nøgletal, ligger fortsat lige under de 2 procent og udvikler sig stille og roligt.

Centralbanken har tidligere meddelt, at de hæver renten tre gange i indeværende år. Det er blevet til én i marts måned. Spørges der til markedsdeltagerne, så anser de 79,9 procent sandsynlighed for rentestigning på næste rentemøde i juni. Chancen for en rentestigning er steget siden mødet i går.

Vi har i landbruget fortsat kæmpe mængde af variable lån, og det skal vi ikke være nervøse for. Vi følger den europæiske centralbanks, ECB rentepolitik. Så længe de trykker penge, hvilket sker indtil nytår, så længe vil renten minimum også forblive lav.

Vi kan dog ikke udelukke, at ECB eventuelt hæver renten ganske lidt i år 2018, såfremt højkonjunkturen forbliver god. Det ændrer ikke vores holdning, men vi skal dog acceptere, at de lange renter kan stige lidt, hvilket kan gøre den finansielle sektor bange omkring mængden af variable lån i landbrugserhvervet.

Figur 1. Udviklingen i styringsrenten i USA

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.