Mark: USA-farmere øger sojaarealet med 1,8 mio. hektar - og skærer i majsen
USDA har udsendt årets første estimat for USA's arealer med soja og majs i år.

Det amerikanske landbrugsministerium udsendte i går et "Outlook" med årets første første estimat for arealerne med soja og majs i USA dette år. Med de lige nu gunstigere afregningspriser på soja i forhold til majs, var forventningen stigende arealer med soja i forhold til majs.

Og USDA indfriede markedets forventninger godt og vel, skriver Jyske Markets i en afgrødekommentar.

Med estimeret 88 mio. acres (35 mio. hektar) sojabønner vil arealet nemlig vokse med 4,6 mio. acres (1,8 mio. hektar)i forhold til sidste år. Omvendt estimeres majsarealet at dykke med 4 mio. acres (1,6 mio. hektar) til 90 mio. acres (36 mio. hektar)  totalt.

Sojaprisen dykkede i Chicago med godt en procent i løbet af torsdagens. I lyset af at nærmest alt kører på skinner for sojaproduktionen i Sydamerika var salgspresset ikke overvældende.

USDA’s estimater er dog ikke noget facit, omend prognosen skubber ved prissætningen i markedet, betoner Jyske Markets. Markplanerne er for mange farmere nemlig endnu ikke endeligt besluttet, og vinder majsprisen i forhold til soja-prisen de kommende uger kommer verden til at se anderledes ud.

Næste kvartals-rapport fra USDA udkommer 31. marts.

Ifølge Agrocura er det langsigtede prisforhold mellem de to afgrøder, at soja i gennemsnit er 2,5 gange dyrere end majs pr. bushel. Aktuelt er forholdet ca. 2,7-2,8, hvilket tilsiger et større sojaareal med den lidt bedre økonomi i sojadyrkningen - se figuren hernunder.

Figur 1. Prisforhold mellem sojabønner og majs i USA

Fra gårsdagens Outlook noterer Jyske Markets i øvrigts, at økonomien gør ondt på de amerikanske farmere, med især meget lave afregningspriser for korn.

USDA vurderer således, at det samlede areal for de otte mest dyrkede afgrøder i USA vil falde til det laveste niveau i mange år til 249,8 mio. acres (100 mio. hektar), et drop på 3,6 mio. acres (1,5 mio. hektar) i forhold til sidste år. 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.