Markerne er hurtigt så-klar, men pas på
Vurdér hver enkelt mark, før du sår. Ikke alt, hvad der ser såklar ud, er det, for grundvandet står højt mange steder.

For få uger siden handlede det bare om oversvømmede marker, hvor det var nærmest umuligt at se for sig, at man snart skulle så. Pludselig er der travlhed i markerne, som har ændret sig med lynets hast efter at regnbyger blev afløst af sol og vind. Man kan dog ikke bare køre løs fra en kant af, lyder det fra planteavlskonsulenter ud over landet.

”Det er overraskende, hvor hurtigt det går”, siger Michael Lønbæk, Velas, Fyn.

”Det er lidt som om at de drænede marker er hurtigst er klar, mens de naturligt drænede marker tager lidt længere tid om at være der”, siger han.

I Sønderjysk Landboforening peger Torben Viuf på, at det trods alt er anderledes, end det plejer.

”Der er marker, hvor man er vant til at køre tidligt, hvor man ikke kan køre, mens det går fint på højere jorder. Sjovt nok går det bedre på lerjordene end på sand nogle steder”, siger han.

Han anbefaler, at man sår uden om de værste pletter, for så at så dem senere, selv om de nok aldrig bliver rigtig gode.

Flemming Floor Jensen, Agrinord, har konstateret, at mange er i gang, men også at mange kører fast, og det er tegn på, man er for tidligt i gang.

”Det er lidt for tidligt at så en del steder, men det kommer snart”, bedyrer han.

Hurra for den blå himmel og tørre vindMark 26. marts · 09:15

Hos Sagro i Billund bekræfter Annette Møller Sørensen, at jorden tørrer forbløffende hurtigt.

”Vi kan fornemme at vandet forsvinder hurtigt fra vandløb og grøfter, men grundvandet står stadig højt. Man kan forledes til at tro, at man kan køre, men så er markerne alligevel ikke farbare”, siger hun.

Hendes anbefaling er at vurdere hver enkelt mark om jorden er for tung og våd. Lægning af kartofler starter måske så småt i næste uge og jorden kunne også godt trænge til at være lidt varmere til formålet.

På Lolland går det strygende med såningen på de mildere jorder, men specielt hvor der har været roer, er det fedtet at køre i og svært at lave såbed, advarer Christian Iuel, Vkst. Man kan tydeligt se, at der ikke har været frost til at gavne strukturen.

”Min opfordring er: Tag den med ro, det er en hårfin balance, og med det vejr, vi har nu, går det trods alt lynhurtigt med at jorden bliver klar, så det er værd at vente på.

Søren Greve Olesen, LandboNord, kalder jorden en pose blandede bolsjer.

”Der er for mange våde pletter mange steder, men et par ugers tørvejr hjælper altid. Det er utroligt, hvad det betyder, når det holder op med at regne og solen skinner”, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.