Markerne lider af kalkmangel - særlig én type jord er udsat
Et langt større antal jordprøver end normalt viser i år alvorlig kalkmangel. Det oplever Agri Nord Planteavl, der opfordrer til, at landmanden får testet jorden.

Der står røde jordprøver på chefkonsulent Flemming Floor Jensens skrivebord. Prøverne er en Comber-prøve, som indenfor få minutter viser, om der er kalkmangel.

Hvis prøven bliver rød – og det er der rigtig mange, der bliver lige nu – skal der tages en ny prøve, som viser, hvor stort problemet er, fortæller Agri Nord i en pressemeddelelse.

"Vi ser meget lave reaktionstal helt ned til under fem, og de skal gerne ligge på 6-7. Comber-prøven er vejledende, og vi opfordrer til prøvetagning, hvor prøver sendes til laboratorium," siger chefkonsulenten.

Ingen rødder

Når jorden er så sur, som den er med reaktionstal på under fem, har planterne mere end svært ved at gro.

Kalkfabrikker melder om udsolgt af jordbrugskalkMark Onsdag 7. marts 2018 · 11:10

"I så sur en jord vil planterne ikke danne rødder," forklarer konsulenten.

Det betyder, at planten heller ikke busker sig og slet ikke kommer i gang med at gro.

Manglende omhu

Flemming Floor Jensen peger på, at de mange lave reaktionstal især stammer fra jorder, der er kommet i ny forpagtning.

"Udlejer har måske ikke fået taget prøver, og lejer afventer lige og ser, hvad der sker i marken, inden der tages prøver", siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.