MARS-rapport: Passende varme og regn efterlader vinterafgrøderne i god kondition

Vinterafgrøderne i stort set hele Europa står godt. Enkelte steder er der bekymring i forhold til lav frosttolerance.

Vinterafgrøderne i de fleste dele af Europa har nydt godt af temperaturer lidt over normalen, samt nedbør svarende til eller lidt over normalen i perioden 1. december til 15. januar.

Det viser januar 2022-udgaven af ​MARS bulletinen,  der er EUs monitorering af afgrøder i Europa og resten af verden. 

Det lidt varmere vejr og tilpas nedbør gjorde det muligt for afgrøder der var bagud i udviklingen, delvist at indhente det, og i øjeblikket er vinterafgrøder stand generelt rimelig god. 

Ifølge vores afgrødemodelsimuleringer er der indtil videre ikke sket frostskader på vinterkorn, lyder det i et uddrag af rapporten.

Frosttolerance bekymringer, især i Sortehavsregionen

Med undtagelse af de nordlige og central-østlige dele af Europa, hvor vinterafgrøder er næsten eller helt hærdede, er opbygningen af ​​frosttolerance fortsat svag på grund af de milde vejrforhold.

Den svage hærdning af vinterafgrøderne i områder omkring Sortehavet giver anledning til særlig bekymring. Nedbør var over gennemsnittet i denne region, men mest i form af regn eller sne, der er smeltet siden da; dermed er snedækket meget begrænset, og en pludselig kulde ville føre til frostskader, især på sent tilsåede marker.

Tørke påvirker afgrøder negativt i det nordlige Afrika

Et markant regnunderskud, der strækker sig langs Middelhavet fra det sydlige Spanien til det nordlige Italien, har indtil videre ikke haft nogen væsentlig negativ indvirkning på vinterafgrøderne.

I det nordlige Afrika påvirkede vedvarende tørkeforhold i Marokko væksten og udviklingen af ​​vinterafgrøder negativt, og der er et presserende behov for regn for at opretholde tilstrækkelig afgrødevækst i det vestlige og centrale Algeriet.


 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.