Maskinstation høster ærter- 25 mand i gang

I sidste uge begyndte Døllefjelde Maskinstation på årets første høst af grønne ærter. De næste to måneder skal ejer Simon Ludvigsen arbejde døgndrift for at nå igennem alle 2.250 hektar.

33-årige Simon Ludvigsen har meget travlt. Som ejer af Døllefjelde Maskinstation skal han sammen med 25 mand arbejde døgndrift de næste to måneder. I torsdags sidste uge begyndte de nemlig på årets første høst af grønne ærter fordelt over 2.250 hektar.

Selvom de har travlt, klager Simon Ludvigsen ikke.

"Jeg er godt tilfreds med høsten og vejret. Ærterne kan godt snart bruge en tår vand, men det ser absolut bedre ud end sidste år, fordi vi har mange flere ærter. Sidste år blev ærterne brændt af, og de manglede vand, og så var der ingenting at høste," siger Simon Ludvigsen.

De mange hektar er fordelt rundt omkring hos forskellige avlere på Lolland, Møn, Falster og dele af Sjælland. En tredjedel af ærterne er økologiske. Hvor stort et udbytte de indtil videre har fået i alt, vil Simon Ludvigsen ikke komme nærmere ind på. Dog høster de 25 mand de næste to måneder både dag og nat, syv dage om ugen. Når det første hold har kørt, og klokken slår 06:00, tager et nyt hold over.

Høsten haster

Høsten haster, da ærter nemt går i fordærv eller laver stivelse af sukkeret. Derfor sørger Simon Ludvigsen for, at der bliver taget prøver af ærterne hver morgen, så han nogenlunde ved, hvornår de er klar til at blive høstet.

"Grønne ærter er modne inden for et døgn eller tre. Det er svært at fange, og det er ikke altid, vi kan nå det, men vi prøver. Fra de er høstet, går der cirka tre timer, til de er på frost og senere ryger i butikken. Det er vores mål. Det er meget realistisk," siger han. 

Klarer fem tons i timen

De mange tons ærter bliver hevet op af en ærtehøster, der ved hjælp af plukfingre hiver ærterne op i maskinen. Bagefter sørger en tromle for, at ærterne bliver seperaret fra blade, bælge og skidt. Ifølge Simon Ludvigsen kan en maskine snildt klare fem tons ærter i timen.

"Ærterne er bedst om natten, når der ikke er mere sollys, for så er de mere sprøde. Vi sår dem over en lang periode. Vi såede i begyndelsen af april og indtil for nogle dage siden. De sidste ærter er gerne klar om to måneder," siger han.

I sommeren 2017 overtog han maskinstationen efter sin far, der havde haft 40-års jubilæum samme år. Når ærterne er høstet, bliver de solgt videre til Ardo A/S, der producerer og markedsfører en bred vifte af frosne grøntsager.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.