Maskinstation høster vinterraps - godt udbytte for en økolog
Høsten af raps er gået i gang i Sønderjylland.

Frank Søndergaard - fra Søndergaards Maskinstation, som også har egen planteavl - er godt tilfreds. Udbyttemåleren sagde 2,5 ton pr. hektar, men da fruen - Birgit Søndergaard - læssede af ved Danish Agro i Sønderjylland, så var der 2,8 ton.

Det er småt, sammenlignet med en konventionel mark, men økonomien er god.

"Det er jo en helt anden pris, end man får for konventionel raps, så det er faktisk et godt regnestykke. Så jeg er godt tilfreds. Men hvis man kunne avle mere, så var det da velkomment," lyder det med godt humør fra Frank Søndergaard i telefonrøret.

Han og konen er de første, der dokumenterer vinterrapshøsten i Skyd Høsten Først-konkurrencen og vinder dermed et gavekort til Restaurant Flammen.

Tidspunktet er lidt senere end sidste år, hvor Landbrugsavisen.dk kunne fortælle, at rapshøsten d. 16. juli 2016 var gået i gang på Tåsinge.

Marken på 3,4 hektar er forholdsvis let sandjord og netop omlagt til økologi. Økologisk vinterraps kan være en risikabel affære, hvor ukrudt, skadedyr og sygdom kan gøre enorme indhug i udbytterne.

"Der har været kålbrok og skulpesnudebiller til sidst, men det har været i småtingsafdelingen," beretter Frank Søndergaard.

Af ukrudt har der blot været lidt spildkorn fra sidste år og en lille smule kamille. Den populære System Cameleon, der er en kombineret såmaskine og radrenser, såede med 25 cm rækkeafstand og radrensede efterfølgende mellem rækkerne en enkelt gang. Det holdt ukrudtet nede.

Rapsen blev skårlagt for 10 dage siden.

Det sønderjyske par har 430 hektar med konventionel planteavl og 130 hektar økologisk.

"Jeg har konventionel planteavl og min kone har økologisk," beretter Frank Søndergaard, der fortæller at de økologisk hektar hører under hans barndomshjem.

Soja og raps i prisfaldMark 14. juli · 09:39

"Man kunne godt have det på et CVR, men det er mest praktisk sådan," siger han.

Udviklingen går mod yderligere omlægning.

"Der bliver mere af det økologiske. Det er ikke særligt lukrativt at have konventionelt korn," siger han.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen her eller deltag med dine egne billeder her

De har produktion af konventionel majs til tyske biogasanlæg. Faste samarbejdspartnere i Tyskland gør, at de har haft stabil afsætning til tyskerne.

Vinterbyghøsten - konventionel - har været gennemsnitlig med 6,2 ton pr. hektar. De har ikke kunnet vande på den forpagtede jord, ellers kunne udbytterne have været på syv tons, vurderer Frank Søndergaard.

"Den konventionelle hvede og majs ser fantastisk ud," siger Frank Søndergaard, i hvert fald hvis vejret går i den rigtige retning.

Med de indsendte billeder deltager Anna Ravn Lawaetz i dette års Skyd høsten bedst, hvor hun har chance for både at vinde en høst-lagkage eller en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også være med i konkurrencen? Så deltag her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

 

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg og vinterraps.
  • Mangler høst: Hvidkløver, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug og havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.