Matif og Chicago i børspanik: Stor hvedeeksportør ville begrænse eksporten
Det ukrainske landbrugsministerium sendte chokbølger gennem hvedemarkedet i går eftermiddags.

Hvad sker der, når verdens femte største hvedeeksportør melder ud, at man midlertidigt vil begrænse eksporten - oven i købet i en tørkeplaget sæson med et overfølsomt marked. Svar: Chok, panik og prisstigninger.

Ovenstående scenarie ramte virkelighedens verden i går eftermiddags, fortæller Jyske Markets.

Det ukrainske landbrugsministerium sendte nemlig chokbølger gennem hvedemarkedet, da ministeriet på Facebook postede et indlæg, hvor de udtalte: ”Vi planlægger at sætte begrænsninger på møllehvedeeksporten for en midlertidig periode i begyndelsen af sæsonen”.

Den udmelding kunne misforstås, viste det sig.

Både hveden på Matif og i Chicago blev straks sendt op med tæt på 6 procent. Matif nåede at handle på det højeste niveau i tre år, inden panikken faldt lidt til ro.

Hvedepriser fortsætter himmelflugten - kommer der snart en justering?Mark Fredag 3. august 2018 · 07:45

Kort efter dagens lukning af Matif præciserede det ukrainske landbrugsministerium udmeldingen og forklarede, at man ikke umiddelbart påtænkte at begrænse hvedeeksporten, men at skabe et overblik over høsten, for at sikre tilstrækkelige mængder til at forsyne hjemmemarkedet.

Og det er en normal procedure i år med stramme forsyninger, som indirekte lægger et loft over eksportmængderne.

Ukraine er verdens 5. største hvedeeksportør med en eksport på 17,5 mio. tons i sidste sæson, og markedsreaktionen på fejludtalelsen eller tolkningen kan derfor sagtens forsvares, ifølge Jyske Markets.

Faktisk er der et fortilfælde tilbage i 2010-2011 sæsonen, hvor man netop begrænsede sin eksport, efter hedebølger og tørke havde ødelagt store afgrødearealer omkring Sortehavet, som var med til at sende priserne højere.

Og hvedepriserne? Matif lukkede et par procent højere, mens panikken og markedet lagde sig i Chicago efter præciseringen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.