Mekanisk renser kan konkurrere med kemi i kartofler

Den mekaniske renser OptiWeeder viser lovende resultater i første års forsøg med ukrudtsbekæmpelse i kartoffelmarker.

Den nye løsning til mekanisk ukudtsbekæmpoelse i kartofler, Opti Weeder, præsterer på niveau med kemi.

Det viser resultaterne af første års forsøg med Opti Weeder og Treffler-harve, som er foretaget og offentliggjort af Århus Universitet. Det fortæller firmaet MSR Plant Technology ApS, som står bag OptiWeeder, i en pressemeddelelse.

Forsøget, som handler om nye løsninger til mekanisk ukrudtsbekæmpelse i kartofler, kører over to år og er støttet af Kartoffelafgiftsfonden. 

Resultatet af første års forsøg, foretaget på forsøgsarealerne ved Ytteborg i 2020, er netop offentliggjort, oplyser MSR Plant Technology.

Opti Weeder bekæmpede således frøukrudt med op til 98 procent effekt. Desuden var udbyttet og kvaliteten var på niveau med kemisk anvendelse, og der sås ikke skader på kartoflerne. 

12 ugers ventetid på levering

Den mekaniske renser er udviklet af Michael Stolberg-Rohr, som er godt tilfreds med de foreløbige resultater: 

”Resultatet er som forventet, da vi allerede har set, at Opti Weeder præsterer godt hos de kartoffelavlere, der har prøvet den. Forsøgsrapporten beskriver, hvordan der blev testet på JB1 jord og, at ukrudtstrykket sidste år var relativt lavt.

Vores egne tests viser, at den også er god til sort natskygge og pigæbel, og vi kommer til at lave flere tests med hårdere ukrudtstryk. Indstilles den korrekt, så fungerer den også fint på tungere jorder”, siger Michael Stolberg-Rohr.

Konstruktionen i Opti Weeder er rent mekanisk og den unikke styring betyder, at den renser effektivt – også ved relativ høj hastighed på 15-20 kilometer i timen, ifølge fabrikanten. Der kræves kun én overkørsel, da rensemodulet har to skær, som hypper kammen op igen i samme træk. 

Derudover viser beregninger foretaget af Sagro, at den gennemsnitlige udgift pr. hektar pr. overkørsel ligger omkring 300 kr., fortæller MSR Plant Technology.

”Det er klart, at der kan opstilles mange forskellige scenarier vedrørende udgifterne til mekanisk rensning versus anvendelse af dyr kemi til ukrudtsbekæmpelse, men også her er vi glade for, at foreløbige beregninger viser, at Opti Weeder kan rense til rimelige penge”, tilføjer Michael Stolberg-Rohr. 

Michael Stolberg-Rohr glæder sig til rense-sæsonen i maj-juni, hvor der igen kan køres med maskinen:

”Vi er begyndt at producere og sælge maskiner, og vi glæder os utroligt meget til at se dem i aktion hos kartoffelavlerne. Opti Weeder kan rense før fremspiring, så den kan hurtigt komme ud og gøre gavn. Jeg plejer at sige, at det handler om at komme foran ukrudtet”. 

Han oplyser, at der er 12 ugers leveringstid på Opti Weeder, som fremstilles i Danmark. Den sælges også som en kombi-maskine med Crown Crusher, det vil sige mekanisk rensning og vækststandsning bygget på samme ramme og modul-opbygning. 

MSR Plant Technology vandt i februar i år vandt en Agromek Award for Crown Crusher, som er en alternativ løsning til vækststop i kartofler.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.