Mekaniske alternativer til Reglone på vej i kartofler

Flere maskiner står på spring som afløsere af Reglone til at stoppe væksten i kartofler. Det viser en ny afprøvning af mekaniske nedvisningsmetoder.

For at belyse hvilke muligheder der kan være i fremtiden til mekanisk nedvisning af kartofler, blev der i 2019 igangsat en demo i samarbejde med Sagro, Seges og forsøgsvirksomheden Ytteborg.

»Forud for demoen kontaktede vi diverse maskinfabrikanter, som kunne være interesseret i af få deres maskiner med i demoen«, fortæller John Næsgaard Schmidt, som er planterådgiver i Sagro.

Maskinerne kørte i stivelsessorten Kuras og spisesorten Folva. Kuras fik 90 kg N og Folva 140 kg N pr. ha ved lægning.

»I en parcel blev toppen hver uge manuelt klippet af en meter kartoffelrække ved jordoverfladen. Dette for at se effekt af metoden, men også for at se hvad tidspunktet for behandling havde af påvirkning på gengroning. Det viste – ikke overraskende - at hvis man er nødt til at stoppe væksten, før der er spist op af kvælstof, er risikoen for gengroning markant større. Så vigtigheden af at ramme det rette kvælstofniveau er meget væsentlig, når man har med vækststandsning af kartofler at gøre. Problematikken er også velkendt ved brug af Reglone. Har kartoflerne spist op og haft en optimal vækstsæson, så skal der mindre til for at stoppe deres vækst, og risikoen for gengroning er væsentlig mindre«, fortæller John Næsgaard Schmidt.

»Samlet for de forskellige mekaniske løsninger er, at det kræver utrolig meget af chaufføren at få maskinerne til at køre optimalt. Stor tålmodighed og lyst til at indstille på grejet er nødvendig for at få den ønskede effekt. Og jo mere ens top og kam der er, jo nemmere er det at lave et godt stykke arbejde«, siger han.

 

Se hele artiklen med de afprøvede maskiner, og deres effekt, pris, kapacitet og øvrige fordele og ulemper i MARK Special 11, der udkommer 5. november.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.