Meteorolog: April bliver mere tør og varm end normalt
Der er udsigt til en mere varm og tør april måned end normalt. Det varer dog ikke nødvendigvis ved længere hen i foråret og sommeren.

Ovenpå en marts måned der, allerede efter 18 dage, har sat rekord som den vådeste marts i 41 år, ser det ud til at april vil blive lidt tørrere og lidt varmere end normalt.

"Der er en tendens til at april bliver lidt varmere i år og med nedbør omkring normalen eller under. Det er meget svært at sige, hvor meget eller hvor lidt , men tendensen er der", siger langtidsmeterolog hos DMI, Martin Lindberg til landbrugsavisen.dk. 

April er klimatisk set årets tørreste måned og de seneste 10 år er der kommet i gennemsnit 30 mm nedbør i april måned.

Normalt er marts også en relativt tør måned, men i de første 18 dage af marts måned i år er der allerede faldet 102,7 mm. regn. Til sammenligning tegner marts måned sig normalt set for 40 mm. nedbør i gennemsnit, lyder det fra DMI.

Ustadig maj

Den tørre udsigt for april holder dog ikke nødvendigvis ved ind i maj måned, der ser mere normal ud i følge DMI. 

Der er stadig en tendens til at maj måned bliver præget af lidt mere ustadigt vejr med relativt lavt tryk over Østeuropa og højere tryk over det sydvestlige Europa.

Svage lavtryk kan nå Skandinavien fra vest eller nordvest og give skyer og let regn i perioder. Lavtrykkene kan en kort overgang også trække lidt kølig luft med sig ned fra nordvest eller nord og give regnbyger.

Især i den anden halvdel af måneden er det også muligt, at der kommer et par sommerdage, med lokalt over 25 grader, som der gør næsten hvert år.   

Samlet set ser maj normal ud i forhold til både temperaturer og nedbørsmængder.

Efter kun 18 dage: Den vådeste marts i 41 år 18. marts · 14:55

Normal juni

I DMIs landgtidsprognose, vurderes det at både nedbørsmængder og temperatur ser ud til at ende omkring det normale for juni, men kraftige byger kan som nævnt, give større regionale forskelle i nedbørsmængder.

Men der er stadig noget usikkerhed så langt frem.

"Jo længere frem vi ser jo mere usikker bliver prognosen", siger Martin Lindberg. 

Et gæt på sommeren

Sidste år, i starten af juli, under tørken var Martin Lindberg meget præcis i sin forudsigelse af, at tørken ville fortsætte godt ind i august. 

Derfor kunne vi ikke dy os for at stille ham spørgsmålet: 

Er det sandsynligt at sommeren bliver ligeså tør som i 2018?

"Det er lidt tidligt at spekulere i, det er meget gætterier, men der er ikke noget der tyder på at sommeren bliver så tør som i 2018", siger Martin Lindberg. 

Omvendt tror han heller ikke på ekstrem nedbør.

"Jeg tror på en sommer, der er en mellemting i mellem den våde 2017 og den tørre 2018", siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.