Mindre protein og mere fosfor i årets foderkorn

Årets høst af byg, hvede, rug, triticale og havre er nu analyseret for indhold af næringsstoffer. Se resultaterne her.

De foreløbige resultater fra analyserne af næringsstofindholdet i korn fra høsten 2019 viser en lavere koncentration af råprotein og et fald i energiindholdet - men en stigning i fosfor-indholdet - sammenlignet med sidste år«.

Det fortæller Niels Morten Sloth, som er chefforsker på Seges, HusdyrInnovation.

»Årets niveau vil jeg tro, er et nogenlunde normalt niveau for næringsstoffer i kornet. Og der mangler nu kun at blive analyseret få prøver. Så der kan ikke nå at ske ændringer i protein og fosfor - og heller ikke af betydning i energiindholdet. Trenden er ret sikker«, fortæller han.

Han kan dog ikke sige noget om regionale forskelle.

»Det har vi for få analyser til at udtale os om. Men regnen faldt jo meget forskellig i år, så der kan være regionale forskelle. Derfor råder vi altid hjemmeblandere til selv at få lavet analyser af kornet - som minimum af fosfor og råprotein. Brug NIT-analyser til protein, ikke NIR«, anbefaler Niels Morten Sloth.

Her gengives resultaterne:

Råprotein

Råproteinkoncentrationen er faldet med 0,6-1,4 procentenhed i byg, hvede, rug, triticale og havre i år - sammenlignet med sidste år.

I vinterbyg faldt råproteinindholdet fra 10,3 pct. sidste år til 9,7 pct. i år. I vårbyg faldt det fra 10,7 pct. til 9,3 pct. i år. I hvede var faldet fra 10,6 pct. til 9,4 pct. i år. I rug faldt det fra 8,8 pct. til 7,9 pct. i år. I triticale faldt det fra 11,6 pct. til 10,3 pct. i år. Og i havre faldt råproteinindholdet fra 11,1 pct. sidste år til 9,8 pct. i år.

Fosfor

Fosforkoncentration er steget med 0,1-0,3 gram pr. kg i byg, hvede, rug, triticale og havre - sammenlignet med sidste år.

I vinterbyg steg fosforindholdet fra 2,6 gram pr. kg sidste år til 2,8 gram i år. I vårbyg steg det fra 2,6 til 2,9 gram i år. I hvede steg det fra 2,4 til 2,5 gram i år. I rug var stigningen fra 2,3 til 2,4 gram. I triticale steg det fra 2,8 til 2,9 gram i år. Og i havre steg fosforindholdet fra 2,6 gram pr. kg sidste år til 2,9 gram i år.

Energi-indhold

Energikoncentrationen er faldet med 0,4-1,7 foderenheder pr. 100 kg i byg, hvede, rug og triticale - sammenlignet med sidste år.

Faktaboks

Der analyseres:

  • 28 prøver for vårbyg, 28 for hvede, 14 for vinterbyg og rug og 7 prøver for triticale+havre. 
  • Kornprøverne er fra Brødr. Ewers, Danish Agro, DLG, Hedegaard Agro, Hornsyld Købmandsgaard, Mollerup Mølle og Vestjyllands Andel - 
  • Eurofins Steins Lab. analyserer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.