Minister indfører generel dispensation for efterafgrøder

Eva Kjer Hansen indfører en generel dispensation, så landmænd kan vente med at så efterafgrøder indtil 3. september.

Det er nu lykkedes at få en generel dispensationsordning for alle landmænd i forhold til, hvornår efterafgrøderne i år skal være sået. Dermed behøver den enkelte landmand ikke længere søge individuel dispensation.

Den generelle dispensation betyder, at landmændene kan vente indtil 3. september med at så efterafgrøder.

"Det er ærgerligt, at der har været så meget forvirring i forhold til at finde en løsning på de problemer, som landmændene i år har med høsten. Med en generel dispensation hjælper vi nu de landmænd, der på grund af en våd og kold sommer er pressede," siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Pres fra L&F

Udmeldingen kommer efter massivt pres fra Landbrug & Fødevarer.

NaturErhvervstyrelsen havde tidligere meldt ud, at man ikke kunne give dispensation efter de nuværende regler, men NaturErhvervstyrelsen og EU-Kommissionen havde mandag et møde, hvor det blev afklaret, at det godt kunne lade sig gøre alligevel.

"Det er stort at opleve en handlekraftig miljø- og fødevareminister, som hjælper landmændene, der ellers ville være blevet ramt af datotyranni i et år, hvor høsten på grund af vejret simpelthen falder senere end normalt," konstaterer Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

"Mange landmænd har været usikre og frustrerede over at skulle så, inden de havde nået at høste. Så sent som i går havde jeg en grædende far til en landmand i røret, der bad os om hjælp. Landmænd er i sagens natur afhængige af vind og vejr, og nu håber vi, at de får fred til høste og drive godt landmandsskab," siger Karen Hækkerup.

Frist rykkes til 3. september

Mange landmænd kæmper i øjeblikket med at få efterafgrøderne i jorden på grund af årets sene høst.

Fristen for såning af MFO-efterafgrøder og de pligtige efterafgrøder rykkes nu med to uger til 3. september. Samtidig rykkes fristen for oppløjning af efterafgrøderne en uge, så den nye frist her er 27. oktober.

I sidste uge meddelte NaturErhvervstyrelsen, at alle danske landmænd kunne få en individuel dispensation fra den oprindelige frist d. 20. august, hvis de på grund af usædvanligt vejr ikke kunne nå at så efterafgrøderne.

Med den udsatte frist behøver landmændene ikke længere at søge dispensation fra fristen. 
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.