Minister strammer glyphosatregler

Nu bliver det forbudt at bruge pesticidet glyphosat på marker, hvor der dyrkes fødevarer, efter at afgrøderne er spiret frem.

Glyphosat skal ikke bruges i afgrøder, som mennesker skal spise.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen forbyder nu sprøjtemidlet til brug på marker med konsumafgrøder, efter første spiring har fundet sted. Konsumafgrøder er f.eks. korn, ærter og maltbyg.

"Pesticider skal kun bruges der, hvor det giver mening. Det er ikke nødvendigt at bruge glyphosat i de ting, som vi skal spise. Derfor indfører vi nu et forbud mod at bruge glyphosat på disse afgrøder, så snart de første spirer kigger op af jorden", siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

En stramning af pesticidaftalen

Glyphosat er det mest brugte pesticid i Danmark, og landmænd kan fortsat sprøjte med ukrudtsbekæmperen inden spiring. Forbuddet er et led i regeringens pesticidaftale, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

"I pesticidaftalen lovede vi hinanden, at vi ville forbyde brug af glyphosat 30 dage før høst, men der har været tvivl om, hvorvidt nogle landmænd så ville sprøjte f.eks. 31 dage før. Den tvivl fjerner vi nu med det nye forbud", siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der findes allerede kontrakter mellem landmændene og aftagerne om at undgå glyphosat på marker med brødkorn og maltbyg. Derfor ventes reglerne ikke at give problemer for landbruget, da de allerede har vist, at det ikke er nødvendigt at bruge glyphosat i konsumafgrøder.

Ud over regeringen står Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti bag pesticidaftalen.

De nye regler træder i kraft 1. juli 2018.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.