Næppe andre end landmænd vil begræde et forbud mod glyphosat

Ugen på Spidsen: Kurven for forbruget af glyphosat skal knækkes, og det haster, hvis ikke landbruget skal risikere et forbud mod glyphosat over hele EU allerede fra 2023. Sørg derfor for, at begrænse forbruget i stubben efter høst, opfordrer denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Landmænd i hele EU bør være topmotiverede for at bevise, at de kan knække kurven for forbruget af glyphosat i løbet af meget kort tid.

Ellers risikerer de, at den proces der netop nu er i gang om forlængelse af godkendelse af brugen af glyphosat i EU får et for landbruget yderst foruroligende udfald: At brugen af glyphosat bliver forbudt i hele EU allerede fra 2023. 

Det er altså blodig alvor. 

Umiddelbart vil man for vente, at Bayer, som står bag glyphosat, vil kæmpe en indædt kamp for at glyphosat fortsat kan bruges i EU. Men da EU blot tegner sig for sølle fire pct. af verdens samlede forbrug af glyphosat, skal man nok ikke forvente de helt store sværdslag fra deres side.

Det er nu

Omtrent en tredjedel af danske landmænds forbrug af glyphosat bliver udsprøjtet på stub efter høst. 

Det er derfor nu, der skal sættes ind, hvis kurven for forbruget af glyphosat skal knækkes. 

Brug derfor ikke glyphosat i stub uden rodukrudt, hvis der pløjes. Der er nemlig ikke behov for at bruge glyphosat, når der kun er tokimbladet ukrudt, spildkorn eller græsukrudt. 

Parker derfor sprøjten og sæt i stedet fokus på et godt pløjearbejde.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv. Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Faktaboks

Landbrugets handlingsplan for glyphosat sætter fokus på at mindske forbruget af glyphosat inden for de tre store anvendelsesområder for glyphosat: 

  • 1. Høsthjælp
  • 2. Anvendelse før høst mod rodukrudt
  • 3. Glyphosat i stub uden rodukrudt og nedvisning af korsblomstrede efterafgrøder i dyrkningssystem med pløjning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.