Næringsstofregnskaber skal spare landmænd penge

Seges er med støtte fra GUDP-puljen gået i gang med at udvikle et næringsstofregnskab, der skal tilbydes automatisk som en service til de 85 pct. af landbrugene, som anvender Mark Online.

Nøglen til mindre tab af kvælstof kan ligge i mere præcise beregninger af den enkelte marks kvælstofbehov og i justeringer af sædeskiftet.

Et nyt projekt støttet af Miljø- og Fødevareministeriets tilskudsordning GUDP skal udvikle en ny metode til at ramme den rigtige mængde gødning og det rigtige afgrødevalg.

StyrN-projektet udvikler regnskaberne på baggrund af data, som landbrugene allerede nu melder ind i planlægningsredskabet Mark Online og har liggende i Dansk Markdatabase. Derfor kan man uden ekstra indtastninger beregne næringsstofoverskud, tab af kvælstof, ændringer i jordens indhold af kvælstof og det mest optimale sædskifte.

Målet er, at næringsstofregnskabet skal tilbydes automatisk som en service til de 85 pct. af landbrugene, som anvender Mark Online.

Ved hjælp af næringsstofregnskabet kan man finde ud af, hvor meget man kan spare - også to-tre år efter, at der eksempelvis har været kløvergræs på en mark.

Næringsstofregnskaber forventes årligt at reducere nitratudvaskningen med 1.000 ton nitrat og sikre landmændene en samlet besparelse på 18 mio. kr.

"Det er nødvendigt at tilføre jorden næring, men nogle steder kan man klare sig med mindre. Med dette projekt får vi forhåbentlig udviklet et godt redskab til landmænd til at styre mængden af gødning mere præcist. Det vil gavne både den enkelte landmands økonomi og miljøet", siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Projektet er et eksempel på præcisionslandbrug, som vinder frem i disse år. Det handler blandt andet om at anvende planlægning, data og ny teknologi til at mindske miljøbelastningen samtidig med, at landmanden kan reducere omkostningerne og øge indtjeningen.

"Danmark har et af de mest effektive og miljøvenlige landbrug i verden. Det skal vi holde fast i ved at sørge for, at landmændene har adgang til den nyeste viden og teknologi. Det giver bedre udbytte til landmændene og skåner samtidig miljøet", siger Esben Lunde Larsen.
 

Faktaboks

StyrN-projektet kører i de næste tre år. Seges er projektleder, mens Aarhus Universitet og Københavns Universitet bidrager med bl.a. beregningsmodeller.

StyrN har fået tilsagn om 4,9 mio. kroner i støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.