Ni ton raps i England er lidt af et gennembrud

Bedste danske rapsudbytte i den engelske YEN-dyrkningskonkurrence var på flotte 6,9 ton.

- Det er lidt af et gennembrud i raps med så højt et udbytte på ni ton, siger Lars Bonde Eriksen fra Limgrain, der sponsorerede en af de danske rapsavlere i den engelske YEN-dyrkningskonkurrence.

- De ni ton raps per hektar blev opnået af Tim Lamyman, som også satte ny verdensrekord i hvede og vinterbyg. Men hans rapsmark var kun på to hektar og slår derfor ikke den nuværende verdensrekord på 7,2 ton, som skal høstes på mindst otte hektar, siger Lars B. Eriksen.

Læs også: 16,1 ton hvede gav dansk bronze i international konkurrence

Danske deltagere

I YEN-konkurrencen deltog otte danske landmænd, samlet af rådgivningsfirmaet AgroPro-Danmark, med seks raps- og seks hvedemarker.

De danske rapsudbytter lå på et meget højt niveau fra 5,3-6,9 ton per hektar. Det rakte dog ikke til priser. 

Sølv fik 7,8 ton og bronze 7,3 ton.

- Normalt ville nogle af de danske landmænd have fået priser med så flotte udbytter. 6,9 ton er jo vildt godt. Men der har været fantastiske rapsudbytter overalt i år. Gennemsnittet af de 30 rapsmarker i konkurrencen lå på 6,0 ton i år, hvor det sidste år kun var på 4,4 ton, siger Ditte Clausen fra Limagrain.

Hvis hun skal sammenfatte, hvad de allerbedste har gjort, har de ikke sparet på noget som helst. De har typisk givet over 300 kilo kvælstof og masser af mikronæring og svampemidler.

Alle danske rapsdeltagere brugte sorten LG Aviron, bortset fra en, der havde KWS Haugustina.

Markens potentiale

Konkurrencen uddeler også priser for markens udbyttepotentiale, altså hvor meget man kan avle på den pågældende jord, når alt er optimalt.

Her scorer man ikke mere på lerjord end på sandjord - det er der taget højde for i potentialet.

- Vores danske rapsdeltagere udnyttede fra 48 til 58 procent af deres rapsmarkers totale udbyttepotentiale, som var opgjort til 11-12 ton.

- Bortset fra én af vores deltagere, som skilte sig ud ved at udnytte hele 76 procent af sin marks udbyttepotentiale, som var opgjort til 7,9 ton - med sit udbytte på 6,2 ton på en JB4 jord ved Langaa. Det gav en 5. plads i potentiale-konkurrencen. Imponerende, at han kan hive så meget ud af en JB4 jord. Helt exceptionelt, siger Mads Lassen fra AgroPro-Danmark.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.