Nordvestjysk grovvare høster utraditionel afgrøde: Vi var ved at opgive at få dem høstet
Mollerup Mølle har i år forsøgt at dyrke sojabønner for første gang.

Sojabønner bliver normalt dyrket i Asien, Sydeuropa og Amerika. Men Mollerup Mølle, der blandt andet producerer foderblandinger, på Mors har i år forsøgt at dyrke bønnen for første gang. 

"Et tysk forædlingsfirma - Saaten-Union - havde to forskellige sorter af sojabønner, som de gerne ville have afprøvet længere nordpå. Vi hoppede på, fordi de spurgte, om vi var interesserede. Vi fik 600 kg, og det passede lige til et lille areal her ved møllen. Landmanden, der passer jorden, var klar til at prøve det", fortæller Karl Kudsk, produktchef for planteavl, Mollerup Mølle. 

Sojabønner kræver både masser af vand og høje temperaturer. Vand har de fået nok af - også lidt for meget.

"Det har ikke været det bedste år at dyrke sojabønner i Danmark. Vi var ved at opgive at få dem høstet, fordi de har fået alt for meget vand", siger Karl Kudsk.

De våde sojabønner blev dog høstet i går. En landmand meldte sig på banen - han ville gerne prøve at høste afgrøden med sin gamle Clayson-mejetærsker. 

"Man kan i hvert fald ikke beskylde manden for at have overinvesteret. Jeg tror ikke, mejetærskeren er mange kroner værd, men den kunne da i hvert fald høste det", siger Karl Kudsk med et grin. 

Fantastiske udbytter i hestebønne i årMark Onsdag 8. november 2017 · 10:33

Søjabønnens fremtidsudsigter i danmark

Karl Kudsk overvejer, om de skal have sojabønner igen til næste år.

"Det kan godt være - der kan vel ikke komme to år med så meget nedbør og så lidt sol, som der har været i år. Det kunne være spændende", siger Karl Kudsk.

Han regner med, at virksomheden selv kan anvende sojabønnerne.

"Nu skal vi have bønnerne tørret. Jeg kan over hovedet ikke give et bud på et udbyttetal", vurderer Karl Kudsk.

Han regner med, at udbyttet bliver noget mindre, end de oprindeligt havde ønsket. 

"Jeg tror ikke, at det bliver sådan noget, der skal dyrkes i Danmark, så skal klimaet i hvert fald forandre sig en del. Men vi har da haft nogle somre, hvor det måske godt ville kunne gå, men i 2017 duede det i hvert fald ikke", siger Karl Kudsk. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.