Nu dyrker også svenskerne masser af vin

Vinproduktionen i Sverige vokser. En af årsagerne er bl.a. en stigende tendens til at producere mousserende vin, som ikke kræver samme modenhed og sukkerindhold af druen.

I Sverige vokser vinproduktionen. Foreningen Svenskt Vin har nu 300 medlemmer, hvoraf mindst de 60 er kommercielle producenter, og der er potentiale for mere vækst.

Det skriver det svenske netmedie ATL

Et eksempel på den voksende interesse for svensk vin finder man hos vinmager Claes Bartoldsson, på Ästad Vingård. Her vil ejeren udvide produktionen de kommende år.

Ästad Vingård er beliggende i Halland-provinsen, som ligger både sydligt og ud til kysten. Claes Bartoldsson fortæller at klimaet nær havet giver en tryghed, idet det man sjældent oplever forårsfrost og kolde forsomre.

Ästad Vingårds omsætning kommer på nuværende tidspunkt primært fra hotel- og kurfaciliteter, men Claes Bartoldsson fortæller, at de vil udvide deres produktion.

De startede med 15.000 vinstokke i 2011 og har siden plantet 28.000 vinstokke. Fremadrettet vil de udvide med 20.000 årligt, indtil de når 100.000 vinstokke.

Mousserende vin vinder frem

Man ser også en tendens i at mousserende vin bliver mere og mere populært at producere i Sverige.

Mousserende vin kræver ikke et lige så højt sukkerindhold, eller at druerne når samme grad af modenhed, som ikke-mousserende vin.

Denne tendens kan være med til at øge vinproduktionen yderligere i Sverige, og man ser også vinproducenter starte op længere nord på, oppe omkring Stockholm. 

På vingården i Klagshamn, drevet af Murre Sofrakis og Lena Jørgensen, dyrkes primært druesorten Solaris. Denne sort anses for at være bedst i det svenske klima og er dominerende i svensk druedyrkning. 

Udbyttet har generelt set været lavere i år, dog stadig inden for normalen.

Maj måned var kold, hvilket forsinkede blomstringen. Derfor har mange svenske vindyrkere høstet senere end normalt.

På vingården Klagshamn høstede de ti dage senere end normalt, men Murre Sofrakis fortæller at sommeren og sensommeren har være mild og frostfri, så druerne har kunne nå at modne. Det resulterede i et udbytte på 24 ton på de 1,8 hektar sammenlignet med sidste års 30 ton.

Hos Ästad Vingård har man også haft lavere udbytter i år. 27,8 ton i år mod sidste års 31 ton. Ejeren fortæller til ATL, at kvaliteten af druerne har været svingende, men modenheden har været god. Han forventer, at de kan producere omkring 20.000 flasker vin fra årets høst.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.