Nu går det stærkt ned ad bakke for udbyttepotentialet for vårbyg og havre - se tallene
Find den optimale udsædsmængde for størst muligt udbytte af vårsæd.

Af Camilla Beck Nielsen, planteavlskonsulent, Agrovi

Det optimale vårsædsudbytte afhænger af følgende faktorer:

  • Rette såtidspunkt
  • Såbed
  • Sådybde
  • Plantetal

Forsøgene de senere år har vist, at det har stor betydning, hvor tidligt vi får vårsæden i jorden, se figur 1. Figuren viser tydeligt, at efter den 10. april falder udbyttepotentialet markant for hver dag, der går.

Men såtidspunktet er bestemt ikke alt. Endnu vigtigere er såbedet, der i sidste ende er altafgørende for et topudbytte især i vårbyg og havre. 

Derfor er det vigtigt, at tjenligheden af et areal bedømmes fra hoveddelen af arealet og ikke ud fra den våde lavning. 

Jorden skal kunne skille fint ad, når man tager et spadestiks dybde og ikke klumpe, for ellers er den for våd og risikoen for glitning i jordoverfladen eller under jorden er stor ved for tidlig bearbejdning med tunge maskiner.

Vent til jorden er tjenlig, ideelt til jordtemperaturen er over seks grader og vigtigst: at der kan laves et godt såbed.

Opharvning bør maximalt foregå i 4-7 cm dybde for at undgå udtørring, samt at bevare kapilæreffekten der sørger for, at der trækker vand op nedefra. Harves der for dybt, ødelægges jordens struktur samt sugeevne.

Justér udsædsmængde efter såtidspunkt

Vårsæden bør optimalt sås i 3-4 cm, det er fra denne dybde, at de højeste udbytter bliver skabt. Husk at følge sådybden løbende, og ikke kun når man sår den ind, idet den kan variere en del alt eftersåmaskinens størrelse, og om tanken er fyldt eller tom.

Det er vigtigt at justere udsædsmængden efter såtidspunktet. Det bliver meget afgørende i år med de såbed, vi kommer til at arbejde i.

Tilstræb lige nu til maltbyg et plantetal på 275-300 planter pr. kvadratmeter og til havre 300-320 planter pr. kvadratmeter. Husk at tilpasse spiringsprocenten til det aktuelle såbed. Et halvdårligt såbed vil kun give 80-85 procent fremspiring.

TKV x ønsket planter/springsprocent = udsædsmængden

 

Figur 1. Udbyttepotentiale i vårbyg og havre afhængig af såtidspunkt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.