Nu skal N-gødningen også udnyttes klimaeffektivt

Danske planteavlere er gennem en årrække blevet tvunget til at udnytte kvælstof stadigt mere effektivt af hensyn til miljøet. Ny klima-dagsorden trænger sig på, så gødningen også skal udnyttes effektivt af hensyn til klimaet.

Kvælstof-gødning udgør mellem 60 og 70 pct. af det samlede klimaaftryk fra dyrkning af afgrøderne - når der ses bort fra lagringen af kulstof.

Derfor er der meget fokus på, hvordan en mere effektiv udnyttelse af kvælstof-gødningen kan sikres, så udledningen af drivhusgasser fra gødningen minimeres.

Når kvælstof-gødning udgør en så stor del af udledningen af klimagasser, så skyldes det, at der ved brug af kvælstof-gødning sker et relativt stort tab af lattergas, som virker cirka 300 gange stærkere som klimagas end CO2.

Lattergas er værst

Lattergas bliver dannet, når bakterier har adgang til kvælstof i jorden.

Derfor dannes der lattergas efter tilførsel af handels- eller husdyrgødning. Ligesom der dannes lattergas, når organisk materiale i jorden nedbrydes. Det gælder både nedbrydning af den pulje af organisk materiale, der er i jorden. Ligesom der gælder ved nedbrydning af det organiske materiale, der løbende tilføres i form af blandt andet halm, efterafgrøder og husdyrgødning.

Ud over lattergas udledes der CO2 fra brændstof og fra den kalk, der tilføres markerne.

Det er meget forskelligt, hvor store mængder klimagasser der udledes fra de forskellige afgrøder - og hvor stor en del af udledningen der stammer fra gødningen.

For eksempel er udledningen selvsagt markant mindre ved dyrkning af bælgsæd frem for korn, da bælgsæd kan optage kvælstof fra luften.

Vinterhvede som eksempel

Vi kan her tage hvede som eksempel ved dyrkning af vinterhvede med forfrugt korn på JB5-6, hvor der tilføres 208 kg N pr. hektar i form af handelsgødning.

Ifølge Søren Kolind Hvid, landskonsulent hos Seges, så er der tre poster, der bidrager til klimaaftrykket fra anvendelse af kvælstofgødning, som for denne hvede er på i alt 1.813 kg CO2-ækvivalenter

For det første er det klimaaftrykket fra produktionen af handelsgødning. For det andet er det emissionen af lattergas i marken fra den tilførte mængde kvælstof. Den tredje post, der direkte knyttet til anvendelse af handelsgødning, er ammoniakfordampningen

Læs mere om kvælstofgødning og klimaaftryk i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer tirsdag 5. april.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.